ADHD op school

Geplaatst door Floor Kaspers op 24 september 2014
ADHD en school kan problemen geven. Goede communicatie en samenwerking tussen ouders en school kan problemen voorkomen, en ervoor zorgen dat uw kind zich op school goed kan ontwikkelen.

Schoolse vaardigheden

Vaak worden problemen met ADHD voor het eerst merkbaar op school, omdat een kind met ADHD de vaardigheden om goed te functioneren op school niet zo makkelijk ontwikkelt als een kind zonder ADHD.

Communicatie bij de start van school

Als u al weet of vermoedt dat uw kind ADHD heeft voordat het naar de basisschool gaat, is het belangrijk de leerkracht aan het begin van het schooljaar goed op de hoogte te brengen. Een leerkracht wil van tevoren graag weten welke behandeling het kind krijgt (gedragstherapie, medicatie). Misschien is het nodig dat de leerkracht kennis opdoet of opfrist over ADHD: hoe de symptomen tot uiting kunnen komen in de klas, hoe de kans dat uw kind kan meedraaien in de klas groter wordt. Afstemming over ADHD en school met u als ouders is van groot belang voor een eenduidige aanpak van uw kind.

Wat heeft de school te bieden?

Soms is er ook specifieke ondersteuning in de klas nodig. In het ondersteuningsprofiel van school kunt u lezen welke ondersteuning een school biedt in het kader van passend onderwijs. Voorbeelden zijn individuele begeleiding, hulp met het ordenen van het huiswerk of extra trainingen op het terrein van gedrag en leren.

Praktische ondersteuning

Vaak gaat het bij de ondersteuning op school voor kinderen met ADHD om heel praktische dingen: een rustig plekje in de klas, de gelegenheid om even uit te razen als dat nodig is, maar vooral ook begrip van een leerkracht. Als de leerkracht samen met u als ouders samenwerkt, leert u van elkaar wat goed werkt voor uw kind. Wanneer er sprake is van extra ondersteuning, stelt school een ontwikkelingsperspectief op. Hierin maakt u samen afspraken over de begeleiding.

Medicijnen op school

Soms is er discussie over medicijngebruik op school voor een kind met ADHD. Dat kan bijvoorbeeld zijn als uw kind afhankelijk is van een leerkracht voor het innemen van medicatie. Soms is het ook zo dat een kind geen medicatie gebruikt, maar dat een leerkracht of IB-er vindt dat er wel medicijnen gebruikt zouden moeten worden. Het is belangrijk hierbij te weten dat het gebruik van medicatie een afspraak is tussen ouders, leerling en een arts. De school mag u niet dwingen om uw kind medicijnen te geven.

Meer informatie over ADHD en school

Klik hier voor algemene informatie over het herkennen, de kenmerken en behandeling van ADHD. Als u meer informatie wilt over ADHD op school, of advies wilt over hoe hoe een specifieke situatie het beste aan kunt pakken, kunt u kijken bij de Oudervereniging Balans, of contact opnemen met de helpdesk van OCO.

 

Meer artikelen over Gedragsproblemen