Creatieve mbo-opleidingen? Laat je inspireren!

Geplaatst door Ramon Rahangmetan op 30 mei 2022
Het mbo heeft creatieve opleidingen, zoals Music Production, Meubelstoffeerder en Mediavormgever. Bij creatieve mbo-opleidingen krijg je naast praktijkles ook theorie. Bovendien zijn de vakken rekenen, taal, loopbaan en burgerschap verplicht bij alle mbo-opleidingen en maak je een reken- en taalexamen. Verdiep je bij creatieve opleidingen in baankansen en vervolgstudies in het mbo en hbo.

Hoe creatief ben jij?

Ben je creatief aangelegd? En ben je goed in bijvoorbeeld tekenen, fotografie of dansen? Dan is één van de creatieve mbo-opleidingen in Amsterdam misschien iets voor jou. Bij een creatieve opleiding ontwikkel je je kennis en vaardigheden vooral in de praktijk. Bijvoorbeeld door stage te lopen en praktijkopdrachten te maken. Maar daarnaast krijg je ook les in de theorie.

Bij de opleiding Dans aan het ROC van Amsterdam leer je bijvoorbeeld dansvoorstellingen repeteren en uitvoeren. Maar je krijgt ook les in het opbouwen van een netwerk, Nederlands, Engels en rekenen.

En bij de opleiding Interieuradviseur aan het ROC van Amsterdam leer je naast ontwerpen en tekenen ook de theorie van materialen en stijlen.

Creatieve mbo-opleidingen

Er zijn veel creatieve mbo-opleidingen in onder andere de sectoren kunst, cultuur en media. Hieronder staat een kleine selectie van creatieve opleidingen in Amsterdam.

Music Production

Bij de mbo-opleiding Music Production bij het ROC van Amsterdam leer je onder andere:

  • eigen muziek naar een professioneel niveau tillen;
  • mixen, sounddesign en softwarekennis;
  • muziektheorie en pianospel;
  • opdrachten binnenhalen en netwerk uitbreiden.

Studenten Music Production gaan na hun diploma vaak aan de slag als artiest, dj of producer voor artiesten. De opleiding is op mbo-niveau 4. Hiervoor is een vooropleiding vmbo-g- of vmbo-t nodig. Daarnaast moet je muziekaal en creatief zijn om met deze opleiding te mogen starten.

Meubelstoffeerder

Bij de opleiding Meubelstoffeerder bij het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam leer je onder andere:

  • stoffeergereedschappen gebruiken, zoals een naaimachine;
  • het uitvoeren van stoffeertechnieken;
  • Nederlands;
  • Engels;
  • rekenen;
  • burgerschap.

Studenten Meubelstoffeerder gaan na hun diploma aan de slag als klassiek of modern meubelstoffeerder, herstoffeerder of beginnend autostoffeerder. De opleiding is op mbo-niveau 2. Hiervoor is de vooropleiding vmbo-b nodig. Studenten kunnen na hun mbo-opleiding ook doorstromen naar de mbo-opleiding allround meubelstoffeerder, niveau 3.

Signspecialist

Bij de mbo-opleiding Signspecialist bij het Mediacollege Amsterdam leer je onder andere:

  • producten ontwerpen, zoals reclameborden en naambordjes;
  • digitale voorbewerking;
  • apparatuur bedienen;
  • materiaal op locatie monteren.

Studenten Signspecialist gaan na hun diploma vaak aan de slag bij gespecialiseerde bedrijven in de sign- en/of graveersector. Soms gaan studenten ook aan de slag als zelfstandig ondernemer. De opleiding is op mbo-niveau 4. Hiervoor is een vooropleiding vmbo-g- of vmbo-t nodig.

Mediavormgever

Bij de mbo-opleiding Mediavormgever bij het ROC van Amsterdam leer je onder andere:

  • het toepassen van verschillende teken- en ontwerptechnieken;
  • ideeën uitwerken op de computer;
  • softwarepakketten van Adobe gebruiken, waaronder InDesign en Photoshop;
  • de theorie van beeldende aspecten, zoals ruimte, vorm en compositie;
  • de bais van HTML en WordPress.

Studenten Mediavormgever gaan na hun diploma vaak als vormgever aan de slag bij communicatiebureaus en mediabedrijven. De opleiding is op mbo-niveau 4. Hiervoor is een vooropleiding vmbo-g- of vmbo-t nodig. Verder gelden er geen speciale toelatingsvoorwaarden.

Rekenen en taal bij alle mbo-opleidingen

Bij alle mbo-opleidingen zijn de vakken rekenen en taal verplicht en maken studenten een rekenexamen, een instellingsexamen taal en een centraal examen taal. Vanaf studiejaar 2022-2023 tellen de resultaten hiervan mee voor het diploma (art. 3 lid 2a en 2b Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB).

Loopbaan, burgerschap en Engels

Andere vakken die bij alle mbo-opleidingen verplicht zijn, zijn loopbaan en burgerschap. Het vak Engels is alleen verplicht bij mbo-opleidingen niveau 4 (art. 3 lid 2c en 2d Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB).

Baankansen en vervolgstudies creatieve sector

Sommige beroepsrichtingen in het mbo hebben betere baankansen dan andere. Zo is de gemiddelde baankans binnen de richting Bouw en infra bijvoorbeeld 84 procent, terwijl deze bij Media en vormgeving maar 60 procent is. Ook de startsalarissen verschillen sterk per sector. Je verdient het meest met een baan in de bouw en infra en het minst in de sector uiterlijke verzorging.

Meer informatie over baankansen en vervolgstudies staat in: ‘Heb ik als mbo’er straks een baan? Baankans en bruto uurloon bij studiekeuze’.

Meer artikelen over Overstap van vmbo naar mbo