Keuzestress? Vijf tips voor het kiezen van een beroepsopleiding in het mbo

Geplaatst door OCO op 30 mei 2022
Twijfel je over welke mbo-opleiding je wilt volgen na het behalen van je vmbo-diploma? Je bent niet de enige! Elk jaar staan vele jongeren voor dezelfde keuze. En het kiezen van een opleiding kan lastig zijn, omdat er heel veel opleidingen zijn en je misschien ook nog niet precies weet wat bij je past. De volgende vijf tips helpen jou bij het maken van je keuze!

Tip 1. Doe een studiekeuzetest

Een studiekeuzetest laat zien wat je interesses zijn en welke beroepsopleidingen en beroepen daarbij passen. Benieuwd welke voorkeuren er bij jou uit de test komen? Via KiesMBO kan je gratis een studiekeuzetest invullen. Dit duurt maar één minuut!

Tip 2. Bezoek open dagen

Tijdens open dagen krijg je veel informatie over de opleiding en kun je in gesprek met docenten en studenten. Vraag bijvoorbeeld:

  • hoeveel lesuren je hebt binnen de opleiding;
  • welke vakken je allemaal gaat volgen;
  • welke beroepen je er vervolgens mee kunt doen;
  • wat eventuele mogelijkheden zijn om na de opleiding verder te studeren.

Ook is het goed om je tijdens de open dagen goed te laten informeren over de toelatingseisen van de opleiding. Vindt er bijvoorbeeld een verplichte kennismakingsactiviteit plaats?

Omdat je je vóór 1 mei moet aanmelden voor een beroepsopleiding in het mbo is het verstandig om van tevoren langs te gaan bij open dagen. Benieuwd wanneer de open dagen zijn in Amsterdam? Wij hebben de open dagen op een rijtje gezet in het artikel ‘Open dagen MBO Amsterdam in 2022’.

Tip 3. Maak een keuze tussen een BOL- of BBL-opleiding

Veel mbo-opleidingen bieden twee soorten leerwegen:

  • een beroepsopleidende leerweg (BOL) of
  • een beroepsbegeleidende leerweg (BBL).

Vind jij het leuk om een beroep vanuit de theorie te leren? Dan zal een BOL-opleiding waarschijnlijk goed bij je passen. Daarnaast loop je bij een BOL-opleiding ook stages om een kijkje te nemen in de praktijk.

Ben jij iemand die de boeken liever laat liggen en direct in de praktijk aan de slag wilt? Dan is een BBL-opleiding iets voor jou. Je gaat dan vier dagen per week aan het werk bij een leerbedrijf en één dag per week naar school zodat je ook voldoende theoretische basis meekrijgt.

Meer informatie over BOL en BBL staat in: ‘Wat is het verschil tussen BOL en BBL?’. 

Tip 4. Praat met je omgeving

Het is slim om te praten met verschillende mensen in je omgeving over je studiekeuze. Mensen die dicht bij je staan kennen jou meestal goed. Zij kunnen je vertellen waar je goed in bent en welke opleidingen of beroepen zij bij je vinden passen. Door met ouders, familie, vrienden, maar ook met docenten en je decaan te praten krijg je een indruk van hoe anderen jou zien. Het belangrijkste blijft natuurlijk dat de keuze voor een studie jouw keuze is. De ideeën die personen uit jouw omgeving hebben kunnen wel helpen bij het vinden van een richting. 

Tip 5. Kijk naar de kansen op de arbeidsmarkt

Wist je dat vooral mbo-studenten in de sectoren techniek en zorg een hele grote kans op een baan hebben? En dat studenten met een achtergrond in mediavormgeving, podiumkunsten en mode minder snel een baan vinden?

Wanneer je na drie of vier jaar studeren je diploma haalt, wil je natuurlijk wel graag dat je ook aan het werk kunt. Het is daarom slim om voordat je de keuze maakt voor een opleiding na te gaan wat je kansen op de arbeidsmarkt zijn.

Kijk bijvoorbeeld naar het jaarlijkse arbeidsmarktonderzoek van de Stichting Beroeps en Bedrijfsleven (SBB). Daarmee krijg je inzicht op de kans op stage, een leerbaan en werk voor elke mbo-opleiding. Hierbij wordt rekening gehouden met de opleiding, het niveau en de Amsterdamse regio. Zo kan je zien of je makkelijk een baan kan krijgen na je opleiding.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Overstap van vmbo naar mbo