Mensen uit de hele wereld

Geplaatst door Astrid Melger op 10 maart 2015
Sophie van Dijk en Ben Graham, foto Mats van Soolingen
Het is opmerkelijk dat één op de vijf leerlingen op de British School van Nederlandse komaf is. Zo ook Sophie van Dijk (13). Zij bezocht een Nederlandstalige basisschool en koos voor de British School vanwege de taal en de kleinschaligheid. “Iedereen kent elkaar hier en ondanks dat ik nog bijna geen Engels sprak, had ik al heel snel vrienden.” Omdat Engels haar moedertaal niet is, krijgt ze daarin twee keer per week extra les.

Ben Graham (16) vertelt dat de school echt een internationale gemeenschap is. “Je ontmoet hier mensen uit de hele wereld.”

Zelf woont hij al twaalf jaar in Nederland. Toch heeft hij nooit overwogen naar een reguliere school te gaan. “Het Engelse schoolsysteem vind ik beter. Het sluit beter aan op internationale universiteiten.”

‘Ik hoef nooit meer te bedenken wat ik naar school zal aantrekken’

Ben is voorzitter van de Student Council, zoals de leerlingenraad hier heet. Hij legt uit dat de raad bestaat uit de klassenvertegenwoordigers en dat zij proberen om dingen voor de leerlingen beter te maken. Neem het basketbalnet dat naast de ingang hing. “Dat is natuurlijk niet handig. Wij geven dat aan en dan wordt het verplaatst.”

Ook kijken ze naar het milieu. “We hebben bijvoorbeeld ervoor gezorgd dat er geen plastic bekertjes meer uit de automaten komen.”

Aan het einde van elke vergadering schuift de rector aan. Ben: “Hij gaat dan met ons in gesprek en pakt zaken weer verder op.”

Kenmerkend voor de British School is volgens Ben en Sophie de structuur. “Je hebt elke dag les van 8:40 tot 15:40 uur. Dat is een groot verschil met veel andere scholen. En we hebben natuurlijk een schooluniform.”

Beiden vinden dat uniform geen enkel probleem. Sophie: “Buiten school kijken mensen soms naar je, maar hier op school is het prettig. Iedereen heeft gewoon hetzelfde aan. Ik hoef ’s morgens nooit meer te bedenken wat ik zal aantrekken naar school.”

Dit portret van The British School of Amsterdam werd eerder gepubliceerd in de Parool Scholengids 2015.

Meer artikelen over Geen categorie