Profielen die aansluiten bij overstap van vmbo naar mbo

Elke vmbo-leerling kiest een profiel als basisprogramma. De profielen zijn afgestemd op de opleiding in het mbo. Leerlingen kunnen kiezen uit tien profielen. Leerlingen in vmbo-t en mavo uit vier profielen. Gebruik de MBO Opleidingszoeker om te kijken welke profielen aansluiten bij welke opleidingen.

Profielen afgestemd op mbo

De namen van de nieuwe profielen in het vmbo zijn afgestemd op de opleidingsrichtingen in het mbo. Het is belangrijk om goed te oriënteren welke mbo-opleiding je wel interessant lijkt, zodat je je op het vmbo goed kunt voorbereiden op je vervolgopleiding. Gebruik de MBO Scholenzoeker om  te kijken welke opleidingen er zijn en welke profiel daarbij aansluit. Het is na het vmbo-diploma altijd mogelijk om nog van opleidingsrichting te veranderen.

Overzicht profielen met opleidingsrichting

Hieronder vind je een overzicht van de vmbo-profielen met de bijbehorende opleidingsrichting in het mbo. Deze profielen zijn er:

 • Bouwen, wonen & interieur
 • Dienstverlening & producten
 • Economie & ondernemen
 • Groen
 • Horeca, bakkerij & recreatie
 • Maritiem & techniek
 • Media, vormgeving & ICT
 • Mobiliteit & transport
 • Produceren, installeren & energie
 • Zorg & welzijn

Bouwen, wonen & interieur

Dit profiel sluit aan bij de opleidingsrichtingen Bouw & infra en Afbouw, hout & onderhoud die worden aangeboden op het mbo. Denk bijvoorbeeld aan beroepen als schilder, lasser, maar ook verkoopadviseur.

Dienstverlening & producten

Dienstverlening & producten sluit aan bij de opleidingsrichtingen Media & vormgeving en Economie & administratie in het mbo. Denk bijvoorbeeld aan beroepen in de beveiliging, monteur of tekenaar.

Leerlingen die geïnteresseerd zijn in de creatieve kant van ICT kunnen ook kiezen voor het profiel Media, vormgeving & ICT. Dat profiel sluit aan bij de opleidingsrichtingen Media & vormgeving en Info- en communicatietechnologie in het mbo. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van games.

Economie & ondernemen

Het profiel Economie & ondernemen sluit aan bij de mbo-opleidingen gericht op Handel & ondernemerschap en Economie & administratie. Denk bijvoorbeeld aan beroepen bij de luchthaven, in de mode, evenementen en retail.

Groen

Het profiel Groen sluit aan op de opleidingsrichting Natuur & leefomgeving die in het mbo wordt aangeboden. Dit profiel sluit aan op de mbo0-opleiding tot hovenier en urban green development.

Horeca, bakkerij & recreatie

Op het mbo worden de opleidingsrichtingen Horeca & bakkerij en Toerisme & recreatie aangeboden. Het profiel Horeca, bakkerij & recreatie splitst zich dan ook uit over deze twee richtingen in het mbo. Je kan dan ook veel kanten hiermee op. Bijvoorbeeld de opleiding tot steward(ess) en de koksopleiding.

Maritiem & techniek

Dit profiel sluit aan op de opleidingsrichting Transport, scheepvaart & logistiek die in het mbo wordt aangeboden. Er zijn weinig mbo-opleidingen die hierbij aansluiten. Het gaat om de opleidingen tot scheepsbouwer en scheepsmetaalbewerker.

Media, vormgeving & ICT

Media, vormgeving & ICT sluit aan bij de opleidingsrichtingen Media & vormgeving en Info- en communicatietechnologie in het mbo. Denk bijvoorbeeld aan lichttechnicus, geluidstechnicus en gamedeveloper.

Leerlingen die geïnteresseerd zijn in de dienstverlenende kant van ICT kunnen ook kiezen voor het profiel Dienstverlening & producten. Dat profiel sluit aan bij de opleidingsrichtingen Media & vormgeving en Economie & administratie. Je kan dan naar de mbo-opleidingen ICT medewerker of Media & Evenementen.

Mobiliteit & transport

Mobiliteit & transport sluit aan bij de opleidingsrichting Mobiliteit & voertuigen in het mbo. Interessant als je chauffeur of autoschadehersteller wilt worden.

Produceren, installeren & energie

Het profiel Produceren, installeren & energie sluit aan bij de mbo-opleidingen gericht op techniek. Dit zijn de opleidingsrichtingen Techniek & procesindustrie en Ambacht, laboratorium & gezondheidstechniek.

Zorg & welzijn

Zorg & Welzijn is een breed profiel. Ook sport is hieronder gebracht. Dit profiel splits zich over drie opleidingsrichtingen in het mbo. Veiligheid & sport, Zorg & welzijn en Uiterlijke verzorging.

Overzicht profielen met opleidingsrichting vmbo-t en mavo

Hieronder vind je een overzicht van de profielen voor vmbo-t en mavo met de bijbehorende opleidingsrichting in het mbo. Deze profielen zijn er:

 • Economie
 • Landbouw
 • Techniek
 • Zorg & welzijn

Economie

Het profiel Economie sluit aan op veel mbo-opleidingen, bijvoorbeeld gericht op handel, ondernemerschap, economie, dienstverlening, media en administratie. Met deze opleidingen kan je manager, bedrijfsadministrateur of account manager worden.

Landbouw

Het profiel Landbouw sluit aan op relatief weinig mbo-opleidingen op niveau 3 en 4. Er zijn opleidingen gericht op voedsel, groen en duurzaamheid die aansluiten op die profiel.

Techniek

Het profiel Techniek sluit aan op veel mbo-opleidingen, bijvoorbeeld gericht op constructie, vakmanschap, bouwen en installatie. Denk bijvoorbeeld aan beroepen als luchtvrachtspecialist of onderhoudsmonteur.

Zorg en Welzijn

Het profiel Techniek sluit aan op veel mbo-opleidingen, bijvoorbeeld gericht op onderwijs, sport, welzijn en zorg. Met deze opleidingen kan je bijvoorbeeld in het laboratorium werken of onderwijsassistent worden.

MBO Opleidingszoeker

De keuze voor een profiel bepaalt grotendeels de koers voor jouw vervolgopleiding. Het is belangrijk om te kijken welke vakken worden aangeboden in de sector en aan welke vervolgopleiding jij wilt gaan doen. Gebruik de MBO Opleidingszoeker van OCO om te kijken welke opleidingen er zijn en welke profielen daarbij aansluiten.