Vragen over opvoeden? Naar de Ouder- en Kindadviseur!

Geplaatst door Floor Kaspers op 13 oktober 2014
Als u vragen heeft over opvoeden, of over problemen aanloopt met uw kind thuis of op school, kunt u terecht bij het Ouder- en Kindteam bij u in de buurt.

Ouder- en Kindteam

In Amsterdam zijn in iedere wijk Ouder- en Kindteams, ook wel OKT’s genoemd. In ieder OKT is een verloskundige aanwezig, kraamzorg, jeugdgezondheidszorg en opvoedhulp. Ook het consultatiebureau is onderdeel van het OKT. Ieder OKT organiseert activiteiten over opgroeien en opvoeden, gezondheid, omgaan met lastige situaties en andere onderwerpen. Ook kunt u in het OKT terecht voor specifieke opvoedhulp.

Ouder- en kindadviseur (OKA)

Op iedere school is een Ouder- en Kindadviseur (OKA) aanwezig. De OKA werkt als onafhankelijk professional samen met het zorgteam op school en staat naast kind en ouders. De OKA is onderdeel van het OKT. De OKA deelt alleen informatie met school met toestemming van ouders en/of leerling. De focus van de OKA ligt op opvoed- en opgroeiproblematiek. De Ouder- en Kindadviseur zoekt naar oplossingen die het beste bij een gezin passen, zodat het gezin weer zelfstandig verder kan.

De Ouder- en Kindadviseur is er ook voor ‘kleine’ dingen, niet alleen of in de eerste plaats voor zorg. De ouder- en kindadviseur kan ook advies geven of doorverwijzen als u bijvoorbeeld een vraag heeft als “hoe kom ik aan geld om mijn kind te laten sporten?” De één is geholpen met een tip of advies, de ander met een paar gesprekken.

Ouders en jongeren kunnen terecht bij de OKA op hun eigen school, maar kunnen ook bij het OKT in de wijk terecht. In beide situaties is de OKA onafhankelijk van school. Alleen als ouders en leerling toestemming geven, wordt er informatie met bijvoorbeeld de IB-er of mentor gedeeld.

Meer informatie over OKT’s en waar de dichtstbijzijnde in uw buurt is, kunt u vinden op de website van de OKT’s in Amsterdam.