Staking 29 okt?

Geplaatst door OCO op 27 oktober 2008

Amsterdamse middelbare scholen doen vanaf woensdag mee aan de landelijke estafettestaking. Ze gaan bij deze actie, die een week duurt, maximaal een halve dag dicht. De leerkrachten komen woensdagmiddag vanaf haf drie bij elkaar in de Westergasfabriek. Onduidelijk is op hoeveel steun de bonden kunnen rekenen.

De docenten willen daarmee afdwingen dat het onderhandelaarsakkoord over een nieuwe cao, dat in september werd bereikt, ook echt wordt uitgevoerd. In dat akkoord werd afgesproken dat leraren een loonsverhoging krijgen en dat docenten per persoon iets minder les gaan geven. De vermindering van het aantal lesuren is bedoeld om de werkdruk te verlagen.

Maar volgens de schoolbesturen zijn die maatregelen te duur. De besturen willen daarom dat het er opnieuw wordt onderhandeld over het akkoord. Minder lesuren betekent dat scholen meer leraren in dienst moeten hebben voor hetzelfde aantal werkuren. En dat kost extra geld, zeggen de scholen. Ook denken de besturen dat de hoge werkdruk niet komt door het aantal lesuren, maar door alle taken die docenten daarnaast hebben.

Welke scholen doen mee?
‘We hebben geen overzicht,’zegt een woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond (AOB), ‘doordat in Amsterdam de scholen pas vandaag weer zijn begonnen na de herfstvakantie.’De bonden hebben zelf geen contact met scholen, maar slechts met individuele leerkrachten die lid zijn van een bond. Vele Amsterdamse scholen en onderwijskoepels, zoals Esprit Scholen, lieten vanmorgen weten over de staking in vergadering te gaan.

Meer artikelen over Blog