Vacature coördinator helpdesk onderwijs (32 uur per week)

Geplaatst door OCO op 10 maart 2022
De Onderwijs Consumenten Organisatie (OCO) is op zoek naar een coördinator helpdesk onderwijs voor 32 uur per week. Motivatiebrieven met cv kunnen tot uiterlijk 9 april ingestuurd worden. De startdatum van de functie is in overleg tussen 1 juni en 1 september 2022.

Samenvatting

Wil jij Amsterdamse ouders, leerlingen en mbo-studenten ondersteunen met gratis en onafhankelijk advies over hun rechten en plichten in het onderwijs?

Het werkterrein is breed en omvat de voorschool, basisonderwijs, (voortgezet) speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en het mbo. De voorgelegde vragen zijn heel divers en variëren van lichte informatievragen tot problemen van thuiszitters en ondersteuning bij klachten- en bezwaarprocedures. De helpdesk werkt vanaf het kantoor op het Waterlooplein en verzorgt inloopspreekuren in de stad.

Heb jij ervaring als cliëntenondersteuner, vertrouwenspersoon, behandelaar van klachten of juridisch dienstverlener? Of overweeg je een overstap vanuit gerelateerde vakgebieden als leerplicht, onderwijsbeleid of zorgcoördinator? Weet je de weg in het onderwijsrecht of wil je je daarin verdiepen? Werk je empathisch en oplossingsgericht? Schrik je er niet voor terug om jaarlijks 1.500 dossiers te behandelen? Ben je een netwerker die makkelijk contact legt met maatschappelijke partners?

Het gaat om een tijdelijke aanstelling tot 31/12/2022 voor 32 uur per week met uitzicht op een vaste aanstelling. De startdatum is in overleg tussen 1 juni en 1 september. Motivatiebrieven met cv kunnen tot uiterlijk 9 april ingestuurd worden (of 13 april via de LindedIn groep Onderwijsrecht).

Helpdesk

Dagelijks nemen ouders, leerlingen en mbo-studenten contact op met de helpdesk van OCO met vragen over onderwijs in Amsterdam. Vragen die binnenkomen zijn bijvoorbeeld:

 • ‘Ben ik verplicht om de vrijwillige ouderbijdrage te betalen?’
 • ‘Mijn kind wordt gepest, wat kan ik doen?’
 • ‘Waar kan ik terecht met een klacht over het mbo?’

De helpdesk biedt cliënten een luisterend oor en geeft onafhankelijke informatie en advies. OCO behandelt circa 1.500 dossiers per jaar.

De helpdesk is bereikbaar per telefoon, e-mail en WhatsApp. Daarnaast houdt OCO inloopspreekuren bij maatschappelijke partners verspreid door de stad. De nieuwe coördinator speelt een belangrijke rol in het verder ontwikkelen van deze spreekuren op locatie en het organiseren van de benodigde flexibiliteit bij de helpdesk.

Functie

Als coördinator helpdesk onderwijs maak je deel uit van een klein en bevlogen team. Jij bent op de hoogte van zowel de onderwijs wet- en regelgeving als het Amsterdamse onderwijsaanbod. Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken bij de helpdesk en zorgt dat alle binnenkomende vragen tijdig en adequaat beantwoord worden.

Op de helpdesk werk je met stagiaires SJD (Sociaal Juridische Dienstverlening) die ondersteunen bij het te woord staan van cliënten. Daarbij kun je ook een beroep doen op de expertise van collega’s op deelgebieden zoals passend onderwijs of het mbo. Daarnaast werk je samen met het team op het terrein van voorlichtingen aan ouders en leerlingen en draag je bij aan de kennisbank. Dit vergt empathie, doorvragen en een oplossingsgerichte houding.

Ben jij iemand die vanuit de dagelijkse binnenstromende casussen de grotere lijnen kan zien en van daaruit actief kan meedenken over de verdere ontwikkelingen van OCO?

Kerntaken

 • Coördinatie helpdesk
 • Vragen via telefoon, mail, WhatsApp en spreekuren beantwoorden
 • Inwerken en begeleiden van stagiaires bij de helpdesk
 • Registratie van dossiers
 • Analyse van dossiers ten behoeve van kennisbank en kwaliteit

Functie-eisen

 • Minimaal hbo werk- en denkniveau
 • Ervaring in een coördinerende functie
 • Ervaring met cliëntenondersteuning en/of juridische dienstverlening
 • Gestructureerd werken en planvaardigheden
 • Flexibel en stressbestendig

Onze ideale kandidaat

 • Heeft oprechte interesse en de wil om continu te leren en verbeteren
 • Heeft een goed inlevingsvermogen en incasseringsvermogen
 • Toont eigenaarschap en is goed aanspreekbaar
 • Is zorgvuldig in de omgang met cliënten en de behandeling van hun vragen
 • Is betrokken bij OCO, haar bestaansreden, collega’s en relaties
 • Heeft ideeën over het stimuleren van kennisbenutting
 • Is een initiatiefnemer in het bouwen en onderhouden van relevante netwerken binnen het Amsterdamse onderwijsveld en het maatschappelijke veld
 • Heeft kennis van onderwijsrecht

Over OCO

OCO is een stichting die sinds 2006 subsidie ontvangt van de gemeente Amsterdam. Dankzij deze subsidie kunnen alle Amsterdamse ouders, leerlingen en studenten kosteloos gebruik maken van de informatie en diensten van OCO.

OCO werkt samen met de gemeente Amsterdam en de Amsterdamse schoolbesturen waar het kan, en is kritisch waar het moet om de belangen van Amsterdamse ouders te bewaken.

Naast de helpdesk heeft OCO een uitgebreide kennisbank en richt de organisatie zich op schoolkeuzeinformatie en voorlichtingen over rechten & plichten en over overstapmomenten, zoals de keuze van een voorschool of basisschool, de overstap van primair naar voortgezet onderwijs en de overstap van het vmbo naar het mbo. Ook faciliteert OCO invloed van ouders, leerlingen en mbo-studenten op het onderwijsbeleid.

Arbeidsvoorwaarden

 • Salaris afhankelijk van ervaring 2.800 – 4.500 bruto bij 40 uur/week
 • Werkplek: kantoor met gelegenheid tot 1 dag per week thuiswerken
 • Omvang functie: 32 uur
 • Contractvorm: tijdelijke aanstelling tot en met 31/12/2022 met zicht op vaste aanstelling
 • De mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen door het volgen van interne trainingen en externe cursussen.

Procedure

Motivatiebrieven met cv kunnen tot uiterlijk 9 april 2022 gestuurd worden aan info@onderwijsconsument.nl onder vermelding van ‘Sollicitatie coördinator helpdesk onderwijs’. Reacties via de LindedIn groep Onderwijsrecht kunnen tot uiterlijk 13 april 2022 ingediend worden. Op basis van de brieven vindt een eerste selectie plaats. In twee gespreksrondes wordt een uiteindelijke keuze gemaakt. Mogelijk maakt een proefopdracht onderdeel uit van de procedure. Startdatum van de functie is in overleg tussen 1 juni en 1 september. Afhankelijk van de werkervaring is een inwerkperiode mogelijk. Voor vragen over de functie kan contact worden opgenomen met de directeur van OCO, Menno van de Koppel: menno@onderwijsconsument.nl.

Lees ook het interview met de huidige coördinator: Helpdesk OCO: ‘Een luisterend oor en ouders helpen het zelf op te lossen’