Welke vmbo-school is geschikt voor mijn kind met dyslexie? Check de scholenzoeker!

Geplaatst door Amal El-Helayk op 6 juni 2024
Bent u op zoek naar een vmbo-school in Amsterdam voor uw kind met dyslexie? De nieuwe filteroptie ‘ondersteuning dyslexie’ in de scholenzoeker van OCO helpt u bij de schoolkeuze. In dit artikel leest u hoe u de filteroptie gebruikt en welke scholen het meest uitgebreide ondersteuningsaanbod voor leerlingen met dyslexie hebben.

Scholenzoeker OCO: filter op aanbod ondersteuning dyslexie

In de scholenzoeker van OCO is een nieuwe filteroptie ontwikkeld waarmee u een passende vmbo-school kunt vinden voor uw kind met dyslexie. Met de optie ‘ondersteuning dyslexie’ kunt u filteren op de volgende categorie├źn:

  • remedial teaching
  • toetstijd
  • aangepast toetsen
  • digitale hulpmiddelen
  • schriftelijke hulpmiddelen
  • overige ondersteuningsmogelijkheden
  • betrokken deskundigen.

Daarnaast kunt u binnen bovenstaande categorie├źn ook filteren op hulpmiddelen, zoals audio-ondersteuning, mondeling herkansen en toetsen in een aparte ruimte. Vervolgens zullen de scholen zichtbaar zijn met de mogelijke hulpmiddelen in deze categorie.

Door de nieuwe filteroptie in de scholenzoeker kunt u verschillen tussen scholen zien op het gebied van ondersteuning bij dyslexie, zodat u een gerichte schoolkeuze kunt maken.

Voor het ontwikkelen van de scholenzoeker heeft OCO onderzoek gedaan naar het ondersteuningsaanbod bij dyslexie op vmbo-scholen in Amsterdam. Hieruit blijkt dat het aanbod per school uiteenloopt. Sommige scholen hebben een breed aanbod en staan veel hulpmiddelen toe, terwijl andere scholen een beperkter aanbod hebben.

Wilt u meer informatie over alle mogelijke hulpmiddelen, lees dan: ‘Welke hulpmiddelen bij dyslexie bieden scholen in het voortgezet onderwijs?’

Scholen die het meest uitgebreide aanbod hebben beschreven

Tijdens het onderzoek naar ondersteuning op vmbo-scholen sprong een aantal scholen er positief uit wat betreft informatievoorziening. Deze scholen benoemen de meeste soorten hulpmiddelen waar leerlingen gebruik van kunnen maken:

Let op, check na het gebruik van de scholenzoeker altijd bij de school zelf of de informatie over ondersteuning bij dyslexie actueel en accuraat is. Het kan namelijk voorkomen dat een school verouderde informatie op de website heeft staan. Het ondersteuningsaanbod voor dyslexie kan inmiddels zijn aangepast. OCO kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele gevolgen van het gebruik van deze informatie.

Naast de scholenzoeker adviseert OCO de checklist en lijst met gesprekspunten te raadplegen bij de schoolkeuze.

Gerelateerde onderwerpen