Basisscholen presteren beter bij cito na inspectiebezoek

Geplaatst door OCO op 28 juni 2007

Basisscholen scoren beter bij cito-eindtoetsen als ze bezoek krijgen van de Inspectie van het Onderwijs. Het Centraal Planbureau heeft dat onderzocht en pleit er daarom voor dat meer scholen inspecteurs over de vloer krijgen.

Leerlingen in groep 8 van de basisschool maken ieder jaar de Cito-toets. Volgens het CPB zijn de scores van de scholen in de eerste twee jaar na het inspectiebezoek gestegen met 0,2 tot 0,3 punten. “Dat lijkt geen grote stijging”, zegt onderzoeker Dinand Webbink van het CPB. “Maar je moet de kosten van het onderzoek afwegen tegen het resultaat. Een inspectie kost niet zo veel.”

Een onderzoek duurt, afhankelijk van de intensiviteit, hooguit drie dagen, zegt Webbink. Deze relatief eenvoudige maatregel verhoogt de prestaties en is minder kostbaar dan bijvoorbeeld het verkleinen van de klassen in het basisonderwijs, stelt het CPB in het onderzoek.

Volgens een woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs is het de bedoeling dat vanaf 1 januari meer inspecties uitgevoerd worden, op basis van duidelijke criteria. “De inspecteurs zullen de scholen dan selecteren op resultaten, signalen uit de school en de jaarstukken.” Webbink zegt dat inspecteurs nu zelf kiezen welke scholen zij onderzoeken. “Het is niet helemaal duidelijk op basis van welke criteria zij deze keuzes maken.”

Nederland telt bijna zevenduizend basisscholen en 172 onderwijsinspecteurs.

CPB-onderzoek ‘Do School Inspections Improve Primary School Performance?’

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog