Islamitische scholen willen niet zomaar terug betalen

Geplaatst door OCO op 23 december 2008

De islamitische scholen weigeren vooralsnog 2,5 miljoen euro rijksbekostiging terug te betalen aan het ministerie van Onderwijs. De koepelorganisatie Islamitische schoolbesturen organisatie (Isbo) bestrijdt de conclusies van de onderwijsinspectie uit november 2008 dat in het islamitisch onderwijs subsidies verkeerd zijn besteed.

De inspectie stelt dat de ontvangen middelen bedoeld waren voor onderwijs maar bij veel islamitische scholen zijn uitgegeven aan leerlingenvervoer, excursies en huisvesting.

Persbureau Novum meldt dat Isbo-directeur Yusuf Altuntas aangeeft dat het ministerie van Onderwijs ten onrechte voorbij gaat aan de streekfunctie van het islamtisch onderwijs waardoor er meer geld nodig is voor leerlingenvervoer. Ook klaagt de Isbo over de ongunstige ligging van veel islamitische scholen. En een excursie naar Mekka, die een aantal van de betrokken scholen organiseerde, is volgens Altuntas geen overbodig schoolreisje maar een essentieel onderdeel van het onderwijs op islamitische scholen. “De reis naar Mekka is een van de vijf zuilen van de islam. Het past bij de identiteit van de scholen en het staat ons vrij onderwijs te geven naar onze eigen identiteit.”

De Isbo wil graag gesprekspartner zijn voor staatssecratrissen Dijksma en Van Bijsterveldt als het gaat om de verbetering van de door de inspectie geconstateerde ondermaatse kwaliteit. Maar de staatssecretarissen gavan in een recente brief aan de Tweede Kamer aan dat dit nu niet aan de orde is gezien vraagtekens over de betaling van werknemers van de Isbo via de loonlijsten van aangesloten scholen.

De Isbo heeft aangegeven dat het niet reƫel is dat de achterstand op witte scholen volledig kan worden ingelopen. Omdat het kwaliteitsverschil tussen islamitische en witte scholen samenhangt met de gunstigere situatie op witte scholen als het gaat om opleidingsniveau, inkomen en gezondheid van ouders.

Meer artikelen over Blog