Kwaliteit handschrift kinderen ‘holt achteruit’

Geplaatst door OCO op 7 november 2008

De kwaliteit van het handschrift van jongeren holt achteruit door het ontbreken van schrijfonderwijs als apart vak op de basisschool.

Niet alleen dreigt een ambacht uit te sterven, ook missen leerlingen hierdoor een belangrijke ontwikkeling in hun motoriek.

Handschrift
Dat stelt het Platform Handschriftontwikkeling, opgericht door schrijfspecialisten. “Tien jaar terug kampte 10 procent van de basisschoolleerlingen met schrijfproblemen.

Nu is dat opgelopen tot 30 procent”, zei Aartje Schoemaker, woordvoerster van het platform vrijdag.

Pabo’s
Pabo’s besteden sinds een aantal jaar minder aandacht aan schrijfonderricht. Daarnaast verrichten leerlingen op basisscholen veel minder tijd aan technisch schrijven, meent het platform.

“Na je negende wordt het moeilijker om je schrift nog bij te sturen. Leerlingen in het voortgezet onderwijs kampen nu met problemen. Sommigen kunnen bijvoorbeeld hun eigen aantekeningen niet meer lezen.”

Ontwikkeling

Door minder aandacht te besteden aan schrijflessen dreigt niet alleen een ambacht te verdwijnen, maar missen kinderen een belangrijke ontwikkeling. Het schrijven bevordert samenwerking tussen linker- en rechterhersenhelft en is een goede training in de fijne motoriek.

“Het kan er zelfs toe leiden dat iemand die later schilder of chirurg wil worden, bepaalde handelingen niet goed kan verrichten”, aldus Schoemaker.

Petitie

Het platform biedt dinsdag in de Tweede Kamer een petitie aan met een pleidooi voor herinvoering van het vak schrijven op basisscholen en bijscholing van leerkrachten.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog