Leerling doodgestoken

Geplaatst door OCO op 12 oktober 2007

Een 16-jarige scholier van het Technisch College (TeC) Amsterdam is rond half een op donderdagmiddag 11 oktober 2007 doodgestoken door een 14-jarige klasgenoot. Buiten de hekken van het schoolplein aan de Vlaardingenlaan werd de jongen in zijn nek gestoken. Korte tijd later overleed hij in het ziekenhuis. Volgens omstanders hadden de jongens, beiden uit de derde klas van het vmbo, ruzie gekregen om een pen. Na de steekpartij rende de verdachte naar een nabijgelegen metrostation. Daar werd hij door medescholieren aangehouden en overgedragen aan de politie.

Verslagenheid binnen school
“Toen we het de leraren hebben verteld, brak ter plekke een enorme verslagenheid uit”, zei directeur Ton Senf tijdens een persconferentie. “Normaal gebeurt het ver weg, nu gebeurt het bij ons.” De docenten zitten “geschokt bij elkaar op dit moment”, aldus Senf. “Het is een ramp die zo diep in je botten kruipt en zo dicht bij je zenuwen komt, dat je gewoon staat te trillen.” Voor leerkrachten en leerlingen is professionele hulp op de school beschikbaar. De lessen zijn direct stilgelegd na de steekpartij en ook vrijdag worden er geen lessen gegeven. De school is vrijdag wel open voor scholieren en docenten die hulp willen hebben.

En daarbuiten
De steekpartij vond plaats terwijl elders in de stad jongeren in aanwezigheid van prinses M√°xima debateerden over het thema ‘Jouw Democratie is de Mijne Niet!’ ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van de jongerenzender FunX. Toen het nieuws bekend werd liepen de emoties hoog, een aantal scholieren dat deelnaam aan het debat kende het slachtoffer persoonlijk. Drie scholieren van het TeC die in de zaal zaten zijn uit het debat gehaald en opgevangen door hun docenten. Na afloop werd een minuut stilte gehouden.

Politici en vakbonden
Burgemeester Cohen zei het gebeuren “verschrikkelijk” te vinden. “Ik ging door de grond toen ik het hoorde.” “Pijn, dat is wat je voelt”, zei de Amsterdamse wethouder Hennah Buyne (Onderwijs), die de school enige uren na de steekpartij samen met burgemeester Job Cohen bezocht. In een reactie zegt staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs): “Dit is een verschrikkelijk bericht. De school moet een veilige plek zijn.” De staatssecretaris heeft de Onderwijsinspectie gevraagd haar zo snel mogelijk te informeren over wat er is gebeurd. Marleen Barth (CNV Onderwijs) zegt dat blijkt dat het probleem van geweld en onveiligheid helaas niet meer weg te denken is uit de school en de omgeving, en voegt er aan toe niet te willen wennen aan dit trieste fenomeen.

Veiligheidsbeleid
Het expertisecentrum VIOS (Veilig in en om school) meldt dat het Tec bekend staat als een veilige school met een erg actieve veiligheidscoördinator, maar dat incidenten als deze helaas nooit honderd procent zijn te voorkomen. Het Technisch College houdt twee tot drie keer per jaar een wapencontrole in tassen en kluizen.

Incidenten in 2007
In april overleed de eveneens 16-jarige scholier Nan van Wijk uit Heerhugowaard, nadat hij op zijn school in Alkmaar in elkaar was geslagen. De dader was een 17-jarige jongen. Eind maart vonden vier steekpartijen in drie dagen tijd plaats waarbij in Amsterdam, Rotterdam, Oss en Naaldwijk leerlingen gewond raakten. Hoe het precies gesteld is met de veiligheid in het onderwijs, is niet bekend omdat landelijke gegevens ontbreken. Uit een analyse van geregistreerde gegevens in het het online meldsysteem IRIS (Incidentenregistratie In School) wat door 230 scholen gebruikt wordt blijkt dat middelbare scholen maar in 8 procent van de gevallen aangifte doen van incidenten als vechtpartijen, diefstal en vandalisme.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog