‘Nog even doorknallen en je hebt je diploma’

Geplaatst door OCO op 8 juni 2019
Een diploma vergroot de kansen op de arbeidsmarkt. Maar je opleiding, huiswerk en bijbaantje combineren is niet altijd makkelijk vol te houden. Studenten zijn trots als ze hun opleiding afronden, al doen ze dat niet in hun eentje. OCO interviewt Gideon Samson Poort (18), student op het MBO College in Zuidoost. Wie is voor hem de grootste steun?

Gideon Samsom Poort, 2e jaars

OCO: Hoi Gideon, waar ben je als student trots op?

“Ik ben nooit ziek, nooit te laat, nooit afwezig. Dat is denk ik toch wel een mijlpaal voor mij. Soms heb ik echt geen zin, maar dan ga ik toch naar school.”

Kost je dat moeite?

“Ik heb de discipline om tóch te gaan. En ook om uiteindelijk op tijd te komen. Ik zorg dat ik er altijd ben. De motivatie om naast werk ook nog huiswerk te maken thuis, die is er niet altijd. “

“Maar dat laatste zetje van m’n moeder en zus helpt me dan om tóch mijn huiswerk te maken.”

Waarom is dat nodig?

“Ik probeer wel alles in de les al af te maken maar dat lukt niet altijd dus dan moet ik het thuis alsnog doen. Gewoon het inspannen na school, daar heb ik geen zin in. Mijn moeder en zus zeggen stimuleren me wel. Nog even doorknallen en je hebt je diploma, zeggen ze dan. Dan zet ik de knop in mijn hoofd en dan maak ik mijn huiswerk.”

Zijn ze er altijd voor je?

“Mijn moeder is een hele lieve vrouw, ze doet alles voor iedereen. Als haar wat gevraagd wordt dan staat ze meteen paraat. Ze is echt een moeder Theresa. Ze vangt iedereen op die wat nodig heeft. Dat doet ze gewoon, zonder iets terug te verwachten. Mijn ouders zijn gescheiden. Samen met mijn zus zijn mijn moeder en ik een hechte drie-eenheid. We doen nu alles samen.”

Steun jij anderen ook?

“Zoals mijn moeder er voor mij is, ben ik er juist voor anderen. Ik heb hetzelfde gevoel, ik ben er ook voor iedereen. Dat geeft mij een goed gevoel.”

Ben je al bezig met de toekomst?

“Ik hoop dat ik over vijf jaar kan zeggen dat alles goed is gegaan en ik tevreden ben. Ik ben nu wel tevreden, omdat ik gewoon doorzet en alles doe wat er van me gevraagd wordt.”

Meer weten over opleidingen in het MBO? Gebruik de ‘MBO-Opleidingszoeker’ om je doorstroommogelijkheden te bekijken en opleidingsrichtingen te filteren.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Geen categorie