Schooldeur op slot voorkomt niet alles

Geplaatst door OCO op 5 december 2006

Minister Maria van der Hoeven (Onderwijs) vindt het verstandig dat scholen de deuren op slot doen tijdens lesuren, zodat mensen er niet zomaar binnen kunnen lopen. Ook een woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond (Aob) vindt dit een goed idee, hoewel je daarmee volgens hem lang niet alles voorkomt.

“Het incident in Hoogerheide is zo bizar dat je er als school nauwelijks iets aan kunt doen. Als iemand binnen wil komen, dan lukt dat toch. Zelfs als de deur op slot zit”, aldus de woordvoerder maandag. Volgens hem is het onverstandig om van basisscholen beveiligde forten te maken. “Dat versterkt alleen het gevoel van onveiligheid”.

Van der Hoeven
Ook de minister pleit niet voor een totale beveiliging van de school. “De minister vindt gewoon dat als de deur op slot kan, de deur dan ook maar op slot moet”, licht haar woordvoerder maandag toe. Hij benadrukt dat dit geen verwijt is aan de school in Hoogerheide.

De minister wil volgens haar woordvoerder verder al jaren dat het gemeentelijk geld voor ID-banen ingezet wordt voor conciërges, portiers of klassenassistenten op een lagere school. “Landelijk gezien is daar op bezuinigd, maar in de gemeenten is daar best nog geld voor”, stelt de woordvoerder.

Open karakter
De Vereniging voor Openbaar Onderwijs is geen voorstander van het afsluiten van scholen. “Een school moet een open karakter hebben. Ouders en kinderen uit de wijk moeten in en uit kunnen lopen. De deuren op slot moet je eigenlijk niet willen”, aldus een woordvoerder.

Beveiliging
Dat het bijna onontkoombaar is, ziet de vereniging ook in. “Maar als de deur op slot zit, moet er ook beveiliging voor, want wie dat wil krijgt de deur nog wel open”, denkt de zegsman. “We moeten de kinderen niet opsluiten, maar dit soort idioten.”

Volgens de Aob zijn Nederlandse scholen over het algemeen zeer veilig.
Drie jaar geleden ondervroeg de bond leraren om te zien hoe veilig zij zich voelden. Alleen op sommige middelbare scholen en roc’s scoorde de veiligheid iets lager dan in de rest van het onderwijs.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog