Verdonk wil vrijheid schoolkeuze beperken

Geplaatst door OCO op 7 november 2006

Rita Verdonk, de nummer twee op de VVD-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november, wil ouders “zoveel mogelijk dwingen” om hun kinderen naar zwarte scholen te sturen. Dit zei ze maandag 6 november 2006 in het tv-programma Pauw & Witteman.

Verdonk, minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, profileert zich steeds meer op onderwijsgebied. Ze heeft wel eens geopperd dat ze ook beschikbaar is voor een ander departement waar veel te doen is, zoals Onderwijs.

In de talkshow werd Verdonk doorgezaagd over de groei van het aantal zwarte scholen. Volgens haar wil die groei niet zeggen dat haar integratiebeleid heeft gefaald. Ze zei dat de VVD een einde wil maken aan deze ontwikkeling en wil werken aan gemengde scholen, bijvoorbeeld via het werken met verschillende wachtlijsten.

“Maar dat hoeft geen einde te zijn voor de vrije schoolkeuze. We moeten zoveel mogelijk ouders dwingen kinderen ook naar zwarte scholen te sturen.” Dat moet samengaan, haastte Verdonk zich eraan toe te voegen, met goed taalonderwijs op zwarte scholen. Ze noemde het voorstel van VVD-lijsttrekker Mark Rutte voor een (verplichte) taaltoets voor peuters.

Meer artikelen over Blog