Wapenincidenten op kwart van alle scholen

Geplaatst door OCO op 22 oktober 2008

Een kwart van alle scholen heeft het afgelopen jaar te maken gehad met incidenten waar wapens aan te pas kwamen. Het ging daarbij meestal om slag- en stootwapens en messen. Dat blijkt uit onderzoek dat het ministerie van Justitie heeft laten uitvoeren. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie heeft het onderzoek laten doen om een idee te krijgen van de omvang van de problematiek. Hij heeft een plan van aanpak gemaakt en wil achteraf kunnen controleren of dat het wapenbezit op scholen en in horeca ook daadwerkelijk terugdringt.

Veiligheidsplan
Bijna de helft van de scholen en 31 procent van de horecazaken heeft een veiligheidsplan waarin meestal de regels over wapenbezit staan. Een kwart van de scholen hield in het afgelopen jaar preventieve wapencontroles.
Voor Hirsch Ballin vormen de cijfers een bevestiging van de noodzaak om stiletto’s en vlinder- en valmessen helemaal te verbieden, zoals hij in maart heeft aangekondigd.

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt dat verbod. Momenteel mogen meerderjarigen nog kleine stiletto’s, vlindermessen en valmessen bezitten.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog