‘We worden nog niet zoveel gebeld…’

Geplaatst door Rosalie Anstadt op 8 september 2020
Lukt het niet om via het Coronanummer 0800-1202 een afspraak te maken met de Amsterdamse GGD voor een Coronatest voor uw kind? Bel dan 020-5555 202 en kies optie 3 ‘overige vragen’. Verslag van een zoektocht door een moeder van een snotverkouden dreumes met een oppasoma.
 

Mijn dochter van vijftien maanden is zoals zoveel dreumesen snotverkouden. Volgens de richtlijnen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid) mag zij met deze klacht gewoon naar het kinderdagverblijf. Mits zij geen koorts heeft, geen contact heeft gehad met een covid-19 patiënt en er thuis niemand is met koort of benauwdheid.

Omdat mijn moeder, een zeventigplusser, ook een dag oppast willen wij het zekere voor het onzekere nemen en bellen de GGD voor een afspraak voor een coronatest. Maar dit blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig.

Google op ‘coronatest’, ‘GGD’, ‘Amsterdam’ en je wordt via de website van de GGD Amsterdam verwezen naar het landelijke Corona telefoonnummer: 0800-1202 (spoiler: dit nummer niet bellen als je een afspraak wilt maken in Amsterdam). Je kunt ook online een afspraak maken via DigiD, maar dit geldt niet voor afspraken voor kinderen onder de zeven jaar.

Ik toets het nummer is en luister al dertig minuten naar liftmuziek als plots de verbinding wordt verbroken. Poging twee. Na opnieuw dertig minuten wachten krijg ik een mevrouw aan de lijn: ‘in welke provincie woont u? Noord-Holland? Ok, ik verbind u door naar de GGD afdeling Hollands Noorden’. Ik word in de wacht gezet.

Na ruim een kwartier krijg ik iemand aan de lijn: ‘in welke stad woont u?’ ‘Oh, sorry, maar dit is dan niet het goede nummer. Amsterdam valt niet onder Hollands Noorden.’ Als ik een afspraak voor een test in Amsterdam wil maken moet ik het volgende nummer bellen: 0800-1351 (spoiler: dit nummer niet bellen als je een afspraak wilt maken in Amsterdam). Na weer een kwartier in de wachtrij vertelt een telefoniste mij dat ik niet aan het goede adres ben: ‘nee mevrouw, dit is het algemene Corona informatienummer. Voor afspraken in Amsterdam moet u dit nummer bellen: 020-5555 202’.

Met een zucht hang ik op en toets het nieuwe nummer in: ‘welkom bij de Corona informatielijn van de GGD Amsterdam. Wilt u een testafspraak maken? Dit kan online met uw DigiD. Toch liever een telefonische afspraak maken? Bel dan 0800-1202.’ Het zal toch niet… De moed zakt me in de schoenen, maar ik besluit aan de lijn te blijven. Het keuzemenu biedt nog meer opties. Ik ga voor optie 3: ‘overige vragen’. En warempel, binnen vijf minuten krijg ik een meneer aan de telefoon die mij vertelt dat ik aan het goede adres ben: ‘het is bij ons nog vrij rustig, we worden nog niet zoveel gebeld…’

Ik haal opgelucht adem dat ik na vijf pogingen eindelijk een afspraak in Amsterdam kan maken voor mijn dochter. Totdat de telefonist meedeelt dat kinderen onder de zeven jaar niet getest worden, tenzij zij nauw contact hebben gehad met een door Corona besmet persoon. Ik vraag of dit ook geldt voor kinderen van ouders in vitale beroepen. Bovendien staat op de website van GGD Amsterdam: ‘vanaf 1 juni kan iedereen met milde klachten zich laten testen op het coronavirus.’ De telefonist gaat het voor mij navragen en zet mij in de wacht. En, u begrijpt het al, de verbinding wordt na tien minuten verbroken…

Alternatief nummer

Het officiële coronanummer is 0800-1202, ook voor het testen van jonge kinderen zoals blijkt uit deze pagina over het testbeleid bij kinderen van de Amsterdamse GGD. Op 7 september 2020 lukte het echter nog niet om via dit nummer een afspraak te maken. Dat lukte wel via het nummer: 020-5555 202 en vervolgens optie 3 in het keuzemenu voor ‘overige vragen’. Volgens deze informatiepagina van de GHOR Amsterdam-Amstelland is dit nummer bereikbaar voor coronavragen van maandag t/m vrijdag 09.00 – 21.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 – 17.00 uur.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog