13 april 2007: Tweede scholentocht in Oostelijk Havengebied

Geplaatst door OCO op 12 april 2007

Op vrijdagochtend 13 april 2007 gaan ouders van kinderen tot 4 jaar oud alle basisscholen in het Oostelijk Havengebied bezoeken in twee Amerikaanse schoolbussen. De basisscholen houden allen een korte presentatie. Stadsdeel Zeeburg is het eerste stadsdeel in Amsterdam dat deze druk bezochte scholentochten organiseert. Met de scholentochten krijgen ouders een kijkje in scholen die ze anders niet zo snel zouden bezoeken. Beoogd wordt om meer gemengde scholen te creëren.

De eerste scholentocht is 23 maart gehouden in de Indische Buurt; maar liefst negentig ouders bezochten toen de scholen in de Indische buurt. Op 20 april volgt de derde scholentocht op IJburg.

Harten veroveren
Wethouder Fatima Elatik vindt dat een school de harten van zowel witte als zwarte ouders moet veroveren. Dat is de enige manier waarop je gemengde scholen tot stand kan brengen. Een buurt moet een afspiegeling vormen van de buurt waar buurtkinderen samen opgroeien. Om dat te bereiken, wordt deze scholentocht georganiseerd. Ouders krijgen een kijkje in scholen die ze misschien anders niet zouden bezoeken. De kinderen van deze ouders zijn tussen de 15 maanden en 4 jaar oud. Dat is hét moment om ouders goed te informeren over de scholen en eventuele vooroordelen weg te nemen.

Witte vlucht tegengaan
Fatima Elatik heeft zich sinds 2002 ingezet om de ‘witte vlucht’ naar andere scholen buiten de buurt tegen te houden door bijvoorbeeld regels te stellen voor toelating op scholen (het aannamebeleid). Ouders van kinderen in de buurt hebben hierdoor voorrang op hun eigen buurtschool.

Ouders van J.P. Coen in actie
Vijf paar ouders die hun kinderen op de J.P. Coenschool inschreven, zagen hun kinderen liever naar de ‘witte’ Montessorischool in het Oostelijk Havengebied gaan, maar die zat vol. Fatima Elatik overtuigde de ouders op een kennismakingsavond te kiezen voor de J.P. Coenschool, een weliswaar zwarte school in de buurt maar met een uitstekend onderwijsniveau. Deze ouders raakten overtuigd. Inmiddels zitten er ongeveer 25 autochtone kinderen verdeeld over twee locaties op de J.P. Coenschool.

Informatiepunt schoolkeuze
Stadsdeel Zeeburg heeft het informatiepunt schoolkeuze opgericht. Hier komen ouders met dezelfde achtergrond en interesse met elkaar in contact die overwegen hun kinderen op een buurtschool aan te melden waar veel leerlingen een andere achtergrond hebben. Zij trekken dan gezamenlijk op. De actieve ouders van de J.P. Coenschool en van basisschool de Rietlanden meldden zich aan bij het informatiepunt en namen het initiatief voor deze scholentocht, samen met het OCO (Onderwijs Consumenten Organisatie) en het stadsdeel.

Programma
De tocht begint vrijdag 13 april maart om 8.15 uur met een ontvangst in het stadsdeelkantoor Cruquiusweg 5. Om 8.40 vertrekken de twee bussen langs de volgende scholen: Kleine Kapitein, Piet Hein, De Achthoek, de Rietlanden, 8ste Montessorischool.

Gerelateerde onderwerpen