4 scholen in Amsterdam te dicht bij snelweg

Geplaatst door OCO op 16 oktober 2007

Van de ruim 9 duizend schoolgebouwen voor het primair onderwijs in Nederland staan er 43 binnen 100 meter van de snelweg, 72 schoolgebouwen liggen minder dan 50 meter van een provinciale weg. Dit blijkt uit berekeningen van het CBS.

100-metergrens
De discussie is opgelaaid of nieuwe schoolgebouwen langs snelwegen en provinciewegen mogen worden gebouwd. Teveel fijnstof, afkomstig van het verkeer, tast de gezondheid van leerlingen en leerkrachten aan. Minister Cramer (VROM) wil dat in de toekomst scholen alleen nog maar worden gebouwd als ze verder dan 100 meter van de snelweg en 50 meter van de provinciale weg liggen.

Van de huidige schoolgebouwen liggen er 43 binnen de door de minister gestelde 100-metergrens. Voorstellen vanuit de Kamer om de grens bij 300 meter te leggen zijn ingrijpender. Van de bestaande gebouwen liggen er 275 binnen deze 300-metergrens.

1% in de gevarenzone
Van de vier grote steden liggen eigenlijk alleen in Amsterdam en Rotterdam schoolgebouwen in de gevarenzone. In Amsterdam liggen vier en in Rotterdam drie schoolgebouwen binnen 100 meter van de snelweg. Nog eens 26 en 11 schoolgebouwen in deze steden liggen binnen 300 meter van een snelweg.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog