Als je van kunst en cultuur houdt

Geplaatst door Astrid Melger op 10 maart 2015
Indigo Burnett en Wally De Thouars, foto Mats van Soolingen
Wie van kunst en cultuur houdt, is bij het Gerrit van der Veen College aan het goede adres. De school werkt nauw samen met het Conservatorium Amsterdam en twee dansacademies. Niet meer dan logisch dus dat je hier veel artistieke leerlingen vindt. “Maar het is geen must dat je zelf op dat gebied uitblinkt,” legt tweedejaars Wally De Thouars (13) uit. “Je moet het vooral leuk vinden creatief bezig te zijn. Als de leraren zien dat je je best doet voor een kunstvak, is het goed.”

Indigo Burnett (17) vult aan: “Je hoeft niet virtuoos te zijn, maar de sfeer moet je aanspreken.”

‘Elk jaar zamelen we op een ludieke manier geld in voor een land in nood’

Wally heeft als achtstegroeper veel open dagen bezocht. “Maar toen ik hier kwam, was de keuze meteen gemaakt. Er wordt veel met muziek gedaan en er zijn allerlei culturele activiteiten,” vertelt hij. Zo zijn er geregeld optredens en worden er drie keer per jaar kunstdagen georganiseerd, waarbij je met je klas op stap gaat. “Komende vrijdag gaan we bijvoorbeeld naar Nemo,” zegt Wally.

Wat hij en Indigo ook leuk vinden, is dat alle klassen elk jaar geld krijgen om iets gezelligs te doen. Zoals? “Uit eten, paintballen, picknicken, iets wat iedereen leuk vindt,” vertelt Indigo. “Je moet het samen bedenken.”

Indigo en Wally zijn allebei lid van de leerlingenraad. Indigo: “Wij kijken steeds wat er beter kan. Zo hebben we geregeld dat tegen leerlingen uit de dansklas minder streng wordt opgetreden bij te laat komen. Zij komen vaak van ver en met het openbaar vervoer.”

Indigo is nu druk met het invoeren van bijles voor de onderbouw door bovenbouwleerlingen. Verder helpt de leerlingenraad met de organisatie van evenementen. “Bijvoorbeeld voor Gerrit goes Syrië of India. Elk jaar zamelen we op een ludieke manier geld in voor een land in nood.”

Vorig jaar trad Indigo op met haar band, er was een sponsorloop, maar ook een zelfgemaakt lasergamespel. “Die laatste keer hebben we wel vijfduizend euro opgehaald.”

Dit portret van het Gerrit van der Veen College werd eerder gepubliceerd in de Parool Scholengids 2015.