Amsterdamse leerlingen en personeel zuchten onder de hitte: tropenrooster of toch de hele dag naar school?

Geplaatst door Rosalie Anstadt op 1 juli 2025

Terwijl het kwik snel oploopt en Amsterdam en de rest van Nederland en Europa zuchten onder de hitte, is het wel ‘gewoon’ een doordeweekse schooldag. Wat zijn de regels en afspraken voor scholen? Mogen zij zomaar een verkort rooster (tropenrooster) invoeren? Of moeten zij een alternatief programma aanbieden? Je leest het in dit artikel.

Vrijheid scholen bij hitte: tropenrooster of alternatief programma

Sinds maandag geldt er een hitteplan in Nederland. De temperatuur loopt deze dagen op tot (ver) boven de 30 graden. Als er een hitteplan geldt en de temperatuur in het schoolgebouw flink oploopt, mag een school besluiten niet open te gaan of eerder te sluiten. Veel scholen hebben vandaag daarom een verkort rooster ingesteld, ook wel een tropenrooster geheten. Zo zijn er scholen in Amsterdam die vandaag al om 12:00 uur uitgaan. Maar scholen zijn niet verplicht om eerder te sluiten. Als de veiligheid van leerlingen en onderwijspersoneel maar is gewaarborgd.

Let op: formeel kan een school verplicht worden om een alternatief programma voor leerlingen te bieden. Als ouders echt in de knel zitten, kunnen zij de school hierop wijzen.

Verschillen tussen scholen, daarom maatwerk

Sommige schoolgebouwen zijn koel en beschikken zelfs over airco in de klassen. Terwijl andere scholen in de brandende zon staan, met daarbij veel ramen en deuren van glas. Het ministerie van Onderwijs meldt dan ook dat het besluit voor wel of geen verkort rooster afhangt per school en situatie. Het is een kwestie van maatwerk.

Wat staat er in de wet over hitte en tropenrooster op school?

In de wet staat staat niet dat scholen bij een bepaalde temperatuur moeten sluiten. Wel moeten ze maatregelen nemen om een veilige en gezonde omgeving te waarborgen voor leerlingen en personeel. Denk hierbij aan goede ventilatie en voldoende water drinken. Scholen zijn wel wettelijk verplicht om ouders tijdig te informeren over de genomen maatregelen, zoals een verkort rooster. Ook moeten scholen zich houden aan het wettelijk minimum aan lesuren per jaar. Tot slot: formeel kan een school verplicht worden om een alternatief programma voor leerlingen te bieden. Als ouders echt in de knel zitten, kunnen zij de school hierop wijzen.

Gebouwen toekomstbestendig maken

We zullen in Nederland steeds vaker te maken krijgen met hittegolven. Dit betekent ook dat er vaker een een landelijk hitteplan van kracht zal zijn. Veel gebouwen in Amsterdam zijn hier niet op ontworpen. De AOb en de PO-Raad stellen dat aangepaste lestijden geen structurele oplossing zijn. Daarom pleiten zij voor aanpassingen van gebouwen, zodat leerlingen en onderwijspersoneel ook tijdens hittegolven verantwoord naar school kunnen gaan.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog