Apps voor Ouders

Geplaatst door OCO op 17 april 2012

De Gemeente Amsterdam voert momenteel beleid ter bevordering van ouderbetrokkenheid in het onderwijs onder de noemer Actieve Ouders (zie hier de volledige uitvoeringsagenda). Een van de onderdelen van dit beleid is het project Apps voor Ouders. Dit project wordt uitgevoerd door Hack de Overheid en OCO. Binnen Hack de Overheid is het project onderdeel van het initiatief Open Onderwijs Data.

Online toepassingen voor het versterken van ouderbetrokkenheid
Het project Apps voor Ouders is erop gericht online toepassingen te ontwikkelen om ouderbetrokkenheid in de stad Amsterdam te vergroten. Aan de ene kant analyseren we welke data over het onderwijs in Amsterdam er vrij beschikbaar is en aan de andere kant gaan we met ouders in gesprek om te achterhalen waar de behoeftes liggen. We richten ons daarbij op alle ouders, maar het project heeft als doel om juist ouders die over het algemeen minder goed geïnformeerd zijn te bereiken. Wanneer we in beeld hebben welke data er is en welke behoeftes er zijn bij ouders presenteren we dit aan het netwerk van de Hack de Overheid. In dit netwerk zitten honderden programmeurs en creatieven die apps kunnen bouwen. Zij mogen apps presenteren die aan de vraag van de ouders voldoen en kunnen daar een geldbedrag van 1000 euro mee verdienen. Zo ontwikkelen we open data toepassingen die gebaseerd zijn op de behoeftes van ouders en die ontwikkelt worden door professionals.

Oudersessies
Om tot een goed beeld van de behoeftes van ouders te komen organiseren we oudersessies.Tijdens deze sessies gaan we met ouders in gesprek over hun ervaringen. Van deze sessies kunt u verslagen vinden op deze website. Uit de oudersessies komen ook behoeftes naar boven waar we niet met open data toepassingen in kunnen voorzien. Deze behoeftes worden opgepakt door OCO.

Via deze pagina blijft u op de hoogte van onze vorderingen en bijeenkomsten. Als u nog vragen heeft kunt u die mailen naar alette@hackdeoverheid.nl of appsvoorouders@onderwijsconsument.nl .

Meer artikelen over Blog