Kans op een baan na het mbo

De kans op een baan na het mbo verschilt per opleiding. Vooral studenten in de sectoren techniek en zorg hebben veel kansen op een baan. Na een creatieve opleiding heb je juist minder kans op een baan. Vraag en aanbod spelen een grote rol op de arbeidsmarkt. Maar met welke opleiding heb je de meeste kans op een baan? Hoe worden deze kansen op een baan berekend? Wat is de kans op werk na een stage of leerbaan? In dit artikel lees je meer over jouw kansen op een baan met een opleidingsrichting.

Baan na het mbo. Jouw kansen?

Het kiezen van de juiste opleiding is belangrijk. Je wilt bijvoorbeeld weten waar kansen liggen op de arbeidsmarkt en de juiste baan die bij je past. Het gaat hierbij om de kans dat je met een diploma een stage, leerplek of functie vindt. Dit geldt voor zowel BOL als BBL-opleidingen, ongeacht het niveau van de opleiding. De kans op een baan is ook afhankelijk van het aantal beschikbare vacatures.

Top 5 populaire opleidingsrichtingen in het mbo

Met de volgende opleidingssectoren heb je na je studie grote kans op een baan:

Techniek

Met de opleidingsrichting techniek heb je de meeste kans  op een baan. Praktische vakkennis, werken met details en samenwerken zijn hierin belangrijk. Ben je handig met deze eigenschappen? Dan bieden technische opleidingen voor jou direct goede kansen op een baan.

Zorg

Met de opleidingsrichting zorg heb je ook een grote kans op een baan. In de zorg is veel vraag naar vernieuwing. Jouw patiënt of cliënt staat centraal. Sociaal, geduldig en zorgzaam zijn eigenschappen die in deze opleiding belangrijk zijn. Heb je deze eigenschappen? Dan bieden opleidingen in de zorg voor jou de beste kansen op een baan.

ICT beheerder

Als ICT’er ben je verantwoordelijk om te werken met digitale middelen, installeren en het monteren van apparatuur. Veel organisaties zijn bezig met het digitaliseren van informatie. Ben jij handig met computers en digitale apparatuur? Dan bieden deze digitale opleidingen goede kansen voor je om aan de slag te gaan.

Softwareontwikkelaar

Verschillende bedrijven in de ICT- en gamesector doen aan applicatie- en mediaontwikkeling. Werk je graag met software, media-ontwikkelaars en ben je benieuwd hoe je zelf software of apps kan ontwikkelen? Dan bieden deze media opleidingen goede kansen voor je op een succesvolle baan na je studie.

Sport en beweging

Steeds meer mensen willen gezond en fit blijven. Ook de toekomst vraagt om meer trainers en coaches. Je biedt activiteiten aan die gericht zijn op sport en bewegen. Ben je erg sportief en durf je leiding te geven? Dan bieden de opleidingen binnen sport en beweging goede kansen voor jou na je studie.

Stages, leerbanen en functies

De huidige vraag naar werk (stages, leerbanen en functies) wordt beoordeeld door Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Deze data zijn afkomstig van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Iedere vijf jaar wordt er een beoordeling gemaakt.