Zijn er kansen op een baan na het mbo?

Geplaatst door Ramon Rahangmetan op 10 mei 2019
De kans op een baan na het mbo verschilt per opleiding. Vooral studenten in de sectoren techniek en zorg hebben veel kansen op een baan na zijn of haar studie. Na een creatieve opleiding heb je juist minder kans op een baan. Vraag en aanbod spelen een grote rol op de arbeidsmarkt. Na onderzoek is er een top 5 samengesteld met de meest succesvolle baankansen na je mbo studie. Het is belangrijk dat je stage loopt tijdens je studie om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de baan zelf.
Let op: Door het coronavirus is de situatie op de arbeidsmarkt zeer onvoorspelbaar geworden. De patronen uit de afgelopen jaren die in dit artikel beschreven worden gaan waarschijnlijk veranderen. Heb je vanwege de onzekere situatie nog geen studiekeuze gemaakt, vraag dan advies aan je decaan.

Baan na het mbo. Jouw kansen?

Het kiezen van de juiste opleiding is belangrijk. Je wilt weten waar jouw kansen liggen op de arbeidsmarkt om de juiste baan die bij je past. Het gaat hierbij om de kans dat je met een diploma een stage, leerplek of functie vindt. Dit geldt voor zowel BOL als BBL-opleidingen, ongeacht het niveau van de opleiding. De kans op een baan is ook afhankelijk van het aantal beschikbare vacatures.

Top 5 populaire opleidingsrichtingen in het mbo

Met de volgende opleidingen heb je na je studie grote kans op een baan:

Techniek

Innovatie neemt steeds meer toe. Met de opleidingsrichting techniek heb je de meeste kans  op een baan. Praktische vakkennis, werken met machines en samenwerken zijn hierin belangrijk. Ben jij handig met deze eigenschappen? Dan bieden technische opleidingen voor jou direct goede kansen op een baan.

Zorg

Met de opleidingsrichting zorg heb je ook een grote kans op een baan. In de zorg is veel vraag naar nieuw personeel en vernieuwing. Jouw patiënt of cliënt staat centraal. Sociaal, geduldig en zorgzaam zijn eigenschappen die in deze opleidingsrichting belangrijk zijn. Heb jij deze eigenschappen? Dan bieden opleidingen in de zorg voor jou de beste kansen op een baan.

ICT beheerder

Als ICT’er ben je verantwoordelijk om te werken met digitale middelen, installeren en het monteren van apparatuur. Veel organisaties zijn bezig met het digitaliseren van data, papierwerk en andere vormen van informatie. Ben jij handig met computers en digitale apparatuur? Dan bieden deze digitale opleidingen goede kansen voor je om aan de slag te gaan.

Softwareontwikkelaar

Verschillende bedrijven in de ICT- en gamesector doen aan applicatie- en mediaontwikkeling. Om een digitaal programma goed te laten draaien is er software nodig. Werk je graag met software, media-ontwikkelaars en ben je benieuwd hoe je zelf software of apps kan ontwikkelen? Dan bieden deze media opleidingen goede kansen voor je op een succesvolle baan na je studie.

Sport en beweging

Steeds meer mensen willen gezond en fit blijven. Ook de toekomst vraagt om meer trainers en coaches. Één op één coaching of in een groep. Je biedt activiteiten aan die gericht zijn op sport en bewegen. Ben je erg sportief en kun je goed leiding te geven? Dan bieden de opleidingen binnen sport en beweging goede kansen voor jou na je studie.

Stages, leerbanen en functies

De huidige vraag naar werk (stages, leerbanen en functies) wordt beoordeeld door Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Deze data zijn afkomstig van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Iedere vijf jaar wordt er een beoordeling gemaakt.