Asscher en VSA op AT5 over loten

Geplaatst door OCO op 23 maart 2011
AT5 zond op woensdag 23 maart 2011 twee items uit over de dreigende uitloting van ruim 650 kinderen. Wethouder Asscher zegt dat hij de druk op scholen opvoert door geen geld meer te betalen voor nieuwbouw van scholen totdat de kwaliteit van het voortgezet onderwijs in de stad op orde is. Kees Jongsma van de Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam wil dat de scholen waar loting dreigt het probleem oplossen door een klas erbij te nemen.

Asscher over loten

Lodewijk Asscher, Wethouder Onderwijs Gemeente Amsterdam, stond een verslaggever van At5 te woord in antwoord op de vraag wat scholen moeten doen, wat hij als wethouder kan doen en hoe lang hij verwacht dat ouders en kinderen nog met lotingsproblemen te maken zullen hebben.

“Belangrijkste is dat scholen zelf moeten zorgen dat ze op de vraag reageren, dat het aanbod dichter in de buurt van de vraag komt. Je moet niet een megaschool maken die het populairst is waar 20.000 kinderen naar toe gaan, maar het is wel heel duidelijk dat op verschillende plekken het beter kan en dat de scholen daar zelf wat aan kunnen doen.

We doen ook wel strenger tegen de scholen. Ik heb bijvoorbeeld de huisvestingsmiddelen bevroren voor het voortgezet onderwijs, de stad betaalt de nieuwbouw voor scholen. Ik heb gezegd dat er door mij geen enkele aanvraag meer gehonoreerd wordt totdat ik van jullie plannen zie om in de hele stad meer kwaliteit van onderwijs te bieden. Dat is een van de heel weinige middelen die ik heb, voor de rest is het allemaal Den Haag en de inspectie. Maar ik wil juist voor al die ouders die het beste willen voor hun kinderen het gesprek met de scholen zo voeren dat ze echt in beweging komen.

Je zult altijd een of twee scholen houden die om wat voor reden dan ook populairder zijn. Zolang het om honderden leerlingen gaat moet daar aandacht voor zijn en ligt er een probleem wat moet worden opgelost. Ik hoop dat we het loten de komende jaren steeds minder kunnen maken in plaats van steeds meer, en dat het over een paar jaar verleden tijd is.”

Kees Jongsma, Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam

Kees Jongsma van Stichting Vrije Schookeuze Amsterdam wil nu het probleem oplossen door extra klassen op de scholen waar overinschrijvingen zijn en wil herhaling voorkomen door nieuwe scholen te stichten:

“De inschatting die wij nu hebben is dat er geloot wordt op ongeveer vijftien scholen, het gaat om meer dan 650 leerlingen, het kunnen er ook 700 worden, dat betekent dat zo’n 2.000 kinderen in onzekerheid verkeren.

Misschien is het wel zo dat als er goede scholen bijkomen dat dan die andere scholen, die nu niet goed presteren en toch wel de kinderen krijgen omdat die bij de goede scholen afvallen, gewoon harder hun best moeten doen om beter te worden.

Wat wij vinden dat er op korte termijn zou moeten gebeuren is dat scholen die nu vol zitten hun verantwoordelijkheid moeten nemen en met z’n allen moeten zeggen ‘als we allemaal een klas bij erbij doen is het probleem opgelost’. We snappen ook wel dat je dat niet ieder jaar kunt doen, dus misschien dat we dan op termijn van een jaar kunnen gaan kijken of we misschien nieuwe scholen kunnen oprichten.”

AT5

Wethouder Asscher is te beluisteren op AT5 in het item Asscher: ‘Loten moet over een paar jaar voorbij zijn’
Kees Jongsma is te beluisteren op AT5 in het item Opnieuw dreigt uitloting voor massa’s kinderen

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog