Calandlyceum is nationaal voorbeeld

Geplaatst door OCO op 4 april 2008

Op 3 april 2008 heeft Erica Terpstra in het Nationaal Sportcentrum Papendal bekend gemaakt dat het Calandlyceum in Amsterdam behoort tot de vijf Sportiefste Scholen van Nederland. De Verkiezing Sportiefste School is een initiatief van de Koninklijke Vereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding (KVLO) en het NOC*NSF, dat geldt als een keurmerk voor scholen die hoog inzetten op sport en die aan de vastgestelde criteria van de KVLO en NOC*NSF voldoen.

Het Calandlyceum is een openbare scholengemeenschap voor VMBO-T, HAVO, Atheneum en Gymnasium in Amsterdam Osdorp. In totaal hebben de leerlingen meer dan 25 verschillende nationaliteiten. De school heeft 1815 leerlingen en 180 medewerkers. Talentontwikkeling staat centraal op het Calandlyceum. Leerlingen kunnen zowel binnen als buiten het onderwijsprogramma hun unieke talenten ontwikkelen op cognitief, creatief en sportief gebied.

Nationaal voorbeeld
Op sportgebied is het Calandlyceum een nationaal voorbeeld. Het is de enige LOOT-school (Landelijk overleg Onderwijs en Topsport) in de regio Amsterdam. Momenteel zijn er 25 LOOT-scholen in Nederland. Dit betekent dat sporttalenten extra ondersteuning, studiebegeleiding voor, tijdens en na trainingskampen, extra trainingsfaciliteiten en eventueel een speciale regeling bij het examen krijgen. Verder heeft het Calandlyceum een samenwerking met het NOC*NSF. In mei 2006 ontving het Calandlyceum al het certificaat ‘Sportactieve School VO’.

Sportactiviteiten
De leerlingen van het Calandlyceum worden gestimuleerd om zoveel mogelijk op de fiets naar school te komen. Alle groepen hebben gemengd gymnastiekles, om met culturele, sexe- en niveauverschillen te leren omgaan. Tijdens sportdagen en keuzeprogramma’s kunnen de leerlingen schaatsen, voetballen, watersporten, skaten, mountainbiken, racketsporten, volleyballen, softballen, fitnessen, wielersporten en kickboksen. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met sportverenigingen, zodat er een breed dagelijks sportaanbod is voor de leerlingen zowel binnen als buiten de schooluren. Op het dak van het nieuwe sportcomplex is een sportveld gemaakt waar leerlingen in hun vrije tijd kunnen sporten. Ook op de schoolpleinen zijn sportvoorzieningen gecreëerd om leerlingen de gelegenheid te geven om tijdens de pauzes te sporten. Verder worden er regelmatig sportkampen georganiseerd en andere buitenschoolse sportactiviteiten. Scholen in de buurt van het Calandlyceum met minder capaciteit en mogelijkheden kunnen bij het Calandlyceum meetrainen.

Sportprogramma Topscore
Het Calandlyceum is een enthousiaste deelnemer aan Topscore, een sportstimuleringsprogramma van de gemeente Amsterdam. Topscore organiseert tijdens en na schooltijd gratis sportactiviteiten, zodat de drempel voor leerlingen laag is om kennis te maken met allerlei sporten. Het doel is dat leerlingen zich aansluiten bij een sportvereniging of sportclub. Er worden uren vrij geroosterd, zodat alle leerlingen een kans krijgen om aan de naschoolse activiteiten deel te nemen. Topscore maakt het ook mogelijk om een cursus tot Jeugd Sport Begeleider te volgen. Op deze manier zorgt Topscore voor een professioneel sportkader en kunnen de leerlingen zich persoonlijk verder ontwikkelen door het begeleiden van sportactiviteiten. Ook de vakdocenten verzorgen sportactiviteiten in samenwerking met trainers uit te buurt.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog