Calandlyceum start met Technasium

Geplaatst door OCO op 13 december 2008

Vanaf het schooljaar 2009-2010 start het Calandlyceum in de eerste klas met het Technasium. Leerlingen met een vwo-advies kunnen zich hiervoor aanmelden.

Wat is het Technasium?
Het Technasium is een afdeling binnen het havo en het vwo waarin je in de huid kruipt van een echte wetenschapper. Je onderzoekt bijvoorbeeld hoe slechtzienden in een grote stad als Amsterdam beter de weg kunnen vinden. In opdracht van de gemeente ga je met jouw team werken aan een oplossing. Of je ontwerpt in opdracht van een woningbouwvereniging een energiezuinige woning die meer energie levert dan dat de woning verbruikt. Je werkt dus met echte opdrachten van echte opdrachtgevers!

O&O
Het vak ‘Onderzoeken en Ontwerpen’ (O&O) is het belangrijkste op het Technasium. Je gaat twee dagdelen (bv. een ochtend en een middag) aan de slag met interessante projectopdrachten. Door je te verplaatsen in de rol van een wetenschappelijke beroepsbeoefenaar, maak je kennis met een groot aantal bèta-beroepen. Je wordt tijdelijk medicus, ingenieur, designer, architect, laborant, etc. Verder leer je ook om samen het resultaat van jullie werk te presenteren, te motiveren en te verdedigen. Ook leer je hoe je moet reflecteren, dat wil zeggen voor jezelf en met je team terugkijken op hoe het resultaat tot stand is gekomen. Zo kun je leren van dingen die eventueel fout gingen. Je krijgt natuurlijk ook cijfers, want het is een belangrijk vak dat telt voor de overgang naar het volgende schooljaar en uiteindelijk kun je in de hogere klassen ook (school)examen in dit vak doen. Dat betekent dat dit vak dan uiteindelijk op je diploma komt te staan. Deze cijfers worden gebaseerd op werkstukken, er zijn geen toetsen. En geen huiswerk, O&O doe je onder schooltijd. Wat je maakt en hoe je dat gedaan hebt, wordt beoordeeld als ‘product’ en ‘proces’. Bij het beoordelen van het product is ook de opdrachtgever (iemand van buiten de school) betrokken.

Voor wie is het Technasium?
Je bent creatief en vindt het leuk om in een team samen te werken. Het Technasium is er voor leerlingen die aanleg voor exacte vakken hebben en interesse hebben in techniek en ontwerpen. Je hoeft niet per se handig te zijn en de projecten zijn aantrekkelijk voor meisjes en jongens. De laatste jaren is er een toenemende belangstelling van meisjes voor bepaalde bèta-beroepen. Bij sommige studies (bijv. geneeskunde) is de meerderheid van de studenten inmiddels vrouw. Het Technasium vormt een goede voorbereiding op een natuurwetenschappelijke vervolgstudie voor meisjes en jongens.

Meer info
Mail voor meer informatie over het Technasium op het Caland met dhr van Rijswijck via technasium@calandlyceum.nl
Meer informatie over het schoolconcept Technasium en aangesloten scholen.

Meer artikelen over Blog