Christelijke school mag hoofddoekje weren

Geplaatst door OCO op 24 april 2007

Vijf protestants-christelijke basisscholen in de Gelderse plaatsen Epe en Vaassen mogen hoofddoekjes verbieden. Dat heeft de Commissie Gelijke Behandeling bepaald. Het dragen van kleding die naar een andere godsdienst dan de protestants-christelijke verwijst, mag worden verboden. Op twee van de vijf scholen zitten bij elkaar 26 islamitische kinderen. Eén van hen draagt een hoofddoek.

De scholen vallen onder de stichting ProCon. Het uitdragen van de protestantse identiteit is volgens manager Wim Leeflang belangrijk. “We wilden voorkomen dat er conflicten ontstaan. Daarom zijn we zelf met het beleid naar de commissie gestapt om het te laten toetsen. We hadden wel verwacht dat het goedgekeurd zou worden.”

De commissie wilde volgens Leeflang weten of de protestantse identiteit meer is dan iets wat op de gevel wordt vermeld. “Wij moesten duidelijk maken dat we echt een eigen identiteit willen uitstralen.” Bij een aantal gesprekken maakte de manager duidelijk dat de schooldagen beginnen en eindigen met een gebed en dat dagelijks uit de Bijbel wordt voorgelezen. Ook komt de protestantse identiteit naar voren bij allerlei activiteiten.

“Wij vragen ouders de protestantse identiteit te respecteren”, zegt Leeflang. “Wij willen kinderen geen uitzonderingspositie geven. Ik heb al eens meegemaakt dat ze om een eigen gebedsruimte vroegen. Daar beginnen we niet aan.” De islamitische kinderen worden niet gedwongen mee te bidden met de protestantse kinderen. “Onder respecteren kun je ook verstaan dat ze zich stil houden terwijl de rest aan het bidden is.”

Leeflang zegt geen problemen te verwachten met het kind dat een hoofddoek draagt. “In dit geval gedogen we het nog. Toen zij op school kwam, hadden we dit beleid nog niet. Ze zit nu in groep 8. Het beleid is er meer op gericht om problemen in de toekomst te voorkomen.”

Voor de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling zie oordeel 2007-61.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog