D66: Een kleine school is een veilige school

Geplaatst door OCO op 3 november 2009

D66 wil dat de gemeente ervoor zorgt dat scholen niet te groot worden. D66-duoraadslid Jan Paternotte zal er bij wethouder Asscher op aandringen te investeren in kleinere klassen.

De gemeenteraad bespreekt aanstaande donderdag de aanpak voor veilige scholen. Scholen zelf hebben een wettelijke verplichting te zorgen voor de veiligheid. Omdat dit volgens onafhankelijk onderzoek van BMC nu onvoldoende gebeurt, neemt het college nu de regie over. D66 vindt dat de gemeente zelf ook veel kan doen door scholen kleinschalig te houden. “Waak ervoor dat er geen leerfabrieken ontstaan. Een kleine school is een veilige school”, zegt D66-duoraadslid Jan Paternotte.

D66 ondersteunt deze noodmaatregel van de wethouder die aankondigt geweld, pesten, discriminatie en radicalisering tegen te gaan, maar wil ervoor waken dat scholen alle problemen op hun bordje krijgen geschoven. Uit onderzoek blijkt dat een kleinere klas beter is voor de prestaties van leerlingen. Daarom moet de gemeente meewerken aan het kleinschalig maken van scholen. De stadsdelen zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van de gebouwen, maar kunnen grote scholen ook ondersteunen bij het zoeken naar nieuwe ruimtes en het aanmoedigen van scholen om een dependance te stichten.

Wat D66 betreft komen er dus kleinere scholen en wordt er meer ingezet op het vormen van dependances. “D66 vindt dat het anders moet”, besluit Paternotte. “Kleinere scholen met kleinere klassen vragen om meer aandacht voor de scholen in Amsterdam. Veiligheid en goede prestaties gaan hand in hand.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog