‘De steun van mijn moeder motiveert mij’

Geplaatst door OCO op 3 juni 2019
Een diploma vergroot de kansen op de arbeidsmarkt. Maar je opleiding, huiswerk en bijbaantje combineren is niet altijd makkelijk vol te houden. Studenten zijn trots als ze hun opleiding afronden, al doen ze dat niet in hun eentje. OCO interviewt Mert Tas (24), student op het MBO College in Zuidoost. Wie is voor hem de grootste steun?

Mert Tas, 3e jaars

OCO: Hoi Mert, welke successen heb je behaald hier op school?

“Mijn hoge cijfer natuurlijk voor Nederlands, dat was een 9,4. Voor mij een succes.”

Waarom noem je dat als succes?

“Het is een van mijn hoogste cijfers die ik heb gehaald op het ROC Zuidoost, maar ik had helemaal niet geleerd. Daar was ik erg blij mee.”

Krijg je steun van anderen?

“Mijn familie steunt me natuurlijk. Mijn familie helpt mij om mijn grenzen te verleggen en om mijzelf meer te bewijzen. Ik doe nu de opleiding tot verkoopspecialist en ik wil uiteindelijk doorstromen naar het hbo of niveau 4.”

Je bent gemotiveerd om door te studeren. Hoe helpt familie je daarbij?

“Mijn moeder steunt mij en dat motiveert mij om mijn studie af te maken.”

“Het moet uit jezelf komen dus je moet zelf initiatief nemen, maar mijn moeder speelt wel een belangrijke rol. Ik ben wel een mama’s kindje. Zij is gewoon mijn idool.”

Mooie woorden over jouw moeder. Zou ze dat ook over jou zeggen?

“Als zij mij moet omschrijven, dan zegt ze waarschijnlijk dat ik nog te kort schiet. Maar ik denk dat ze ook zegt dat ik mijn best moet blijven doen. Ga verder en grijp de kans om te studeren, Mert.”

Hoe helpt steun van anderen je tijdens je studie?

“Een studie is belangrijk, want het gaat over je eigen toekomst. Ik ben inmiddels al 24 jaar. Het duurt bij mij iets langer om een opleiding af te maken, maar ik ga wél door. Mijn moeder steunt mij daarin. Soms lopen dingen niet zoals je wilt. Maar ik ben hier nog om toch te bewijzen dat ik het kan.”

Heb je je plekje gevonden als verkoopspecialist?

“Ik heb al veel baantjes gehad. Ik heb in de horeca gewerkt, een fabriek, ploegendiensten gedraaid. Zelfs nog vliegtuigen schoongemaakt. Maar gelukkig heb ik mezelf toch terug gevonden in school en als het ware mijn ogen hier op school geopend. Opeens wist ik het gewoon, verkopen is mijn ding. Ik wil me wel blijven ontwikkelen om verder te komen.”

Je hebt al wat baantjes gehad. Leer je daar nog dingen die je op school niet leert?

“Zeker weten. Ik leer van mijn teamleider. Hij is pas 27 jaar en  werkt al sinds zijn 21bij de Mediamarkt. Hij heeft niveau 4  afgerond en is uiteindelijk teammanager geworden. Hij heeft veel vertrouwen in mij. ”

Is dat een voorbeeld voor je?

“Zeker. Mijn teamleader pakt het goed aan en weet precies wat hij doet. Het is ook een goed voorbeeld voor hoe ik mijn eigen toekomst zie.”

Hoe ziet jouw toekomst er dan uit?

“Ik werk nu bij de Mediamarkt. Dat vind ik heel leuk. Daarvoor werkte ik bij Specsavers. In de retail heb ik nu zo’n 6 tot 7 jaar ervaring. Mijn doel is om school af te maken, lekker te gaan werken en centjes te verdienen.”

Meer weten over opleidingen in het MBO? Gebruik de ‘MBO-Opleidingszoeker’ om je doorstroommogelijkheden te bekijken en opleidingsrichtingen te filteren.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Geen categorie