Kan ik doorstromen van mbo naar hbo?

Geplaatst door Kaja Sariwating op 12 december 2023
Een mbo-opleiding leidt studenten op voor een beroep. Wat handig is, is dat je na een mbo-opleiding ook kunt doorstromen naar het hbo, het hoger beroepsonderwijs. Als je een mbo-4 diploma hebt, mag je naar een hbo-bacheloropleiding. Voor sommige hbo-opleidingen gelden extra eisen, maar dat is oké. Als je na het mbo liever een kortere hbo-opleiding wilt volgen, kun je kijken naar de associate degree-opleiding. Meer info hierover vind je in het artikel “Wat is een associate degree?”

* Wil je na het mbo liever starten met een tweejarige opleiding op hbo-niveau? Meer informatie over de associate dagree-opleiding is te vinden in het artikel Wat is een associate degree?

Instroomrecht van mbo naar hbo

Als je een mbo-4 diploma hebt, kun je kiezen of je meteen gaat werken of dat je verder wilt studeren. Als je verder wilt studeren, kun je naar het hbo. Je mag zelf kiezen welke opleiding je wilt volgen, ook al is het anders dan wat je op het mbo hebt gedaan. Hbo-opleidingen mogen geen extra eisen stellen, zoals cijferlijsten (art. 7.24 lid 2 WHW). Een student bepaalt zelf de opleidingsrichting. Dit betekent dat een student vrij is om een opleiding te kiezen, ongeacht de richting van de (bijna) afgeronde mbo-opleiding.

Hbo-bachelor of associate degree

Naast een hbo-bacheloropleiding kun je ook kiezen voor een associate degree-opleiding. Dit is een praktische hbo-opleiding van twee jaar. Het is handig voor mbo’ers die nog willen studeren maar niet meteen een vierjarige hbo-bachelor willen doen. Als je deze opleiding afrondt, krijg je een graad en mag je ‘Ad’ achter je naam zetten.

Studiekeuze en toelating

Als je naar het hbo wilt, moet je je vóór 1 mei aanmelden via Studielink (art. 7.31a lid 1 WHW). Je hebt ook recht op een studiekeuzecheck om te kijken of de opleiding echt bij je past. Je kunt je aanmelden voor meerdere opleidingen, maar deelname aan de studiekeuzecheck is verplicht. Anders kun je niet ingeschreven worden.

Na de tijdige aanmelding heeft de student recht op een studiekeuzecheck. Als de student na deze check toch een andere opleiding wil kiezen, dan kan dat. Studenten hoeven zich dus niet voor de zekerheid voor meerdere opleidingen tegelijk aan te melden. Deelnemen aan de studiekeuzecheck is verplicht. Anders kan je niet ingeschreven worden. Dien je na de aanmeldingsdeadline van 1 mei voor het eerst een verzoek tot inschrijving in via Studielink, dan kan een instelling je mogelijk weigeren (art. 7.31d lid 1 onder a WHW).

Numerus fixus, selectie toegestaan

Sommige hbo-opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen. Dit heet een numerus fixus. Als je hiervoor kiest, moet je je vóór 15 januari aanmelden. Als er te veel aanmeldingen zijn, volgt er een selectieprocedure.

Cijfers doorstroom en studiesucces mbo-studenten

Cijfers laten zien dat na vijf jaar ongeveer de helft van zowel mbo- als havostudenten een hbo-diploma haalt. Maar dat betekent niet dat hbo voor iedereen makkelijk is. Veel hbo-studenten lopen vertraging op of stoppen zelfs met hun studie. Als je wilt, kun je na je hbo-bachelor ook doorstromen naar de universiteit op verschillende manieren, bijvoorbeeld na het eerste jaar of na het behalen van je bachelor.

Doorstroom naar universiteit

Het is mogelijk om via de bacheloropleiding aan een hogeschool door te stromen naar de universiteit. Dit kan op twee manieren:

  • na het eerste jaar van het hbo doorstromen naar het eerste jaar van de universiteit
  • na de bacheloropleiding starten met een universitaire bachelo
  • via de bacheloropleiding starten met een masteropleiding in een vergelijkbare richting als de bachelor. Meestal volg je dan eerst een schakelprogramma van één jaar.
Meer artikelen over Overstap van mbo naar hbo