Drukbezochte speeddate uitgelote leerlingen

Geplaatst door OCO op 14 april 2011

Om uitgelote en niet geplaatste leerlingen en hun ouders te helpen organiseerde OCO samen met de OSVO afgelopen zaterdag 9 april 2011 een informatiemarkt in de hal van het Montessori College Oost (MCO). Scholen die nog plek hadden presenteerden zich aan de uitgelote en afgewezen kinderen. Dit ging door middel van speeddates. Zo konden de ouders en leerlingen snel de scholen zien en spreken waarvoor ze interesse hadden.

Om 11 uur al een flinke rij voor de aanwezige vmbo-scholen. Bijna alle scholen welke nog plekken hebben waren vertegenwoordigd. Vanaf de eerste minuut vroegen uitgelote kinderen en hun ouders de scholen het hemd van het lijf: wat doen ze met dyslexie? Zijn er leuke schoolreisjes? Hoeveel plekken zijn er nog? Is het mogelijk om door te stromen naar de havo?

Wethouder Asscher heeft de informatiemarkt ook bezocht en werd geïnterviewd door AT5. Ook het Jeugdjournaal was aanwezig. Asscher zei dat de scholen minder van zichzelf moeten uitgaan en voor hun onderwijsaanbod beter moeten nadenken over aansluiting op de vraag vanuit ouders en kinderen en dan met duidelijke plannen moeten komen. Tot dat moment houdt hij de zak met geld voor nieuwe huisvesting op de bank.

Aan het einde konden mensen een bericht achterlaten op het bord. Voor velen mensen is de informatiemarkt nuttig geweest. Ze laten berichten achter als: ‘Toch wat gevonden!’ En ‘ik vond het wel leuk want sommige scholen zou ik denken dat ze niet zo leuk zou vinden maar door met ze te praten waren ze leuker dan ik dacht’. Toch maakt het lotingssysteem veel frustraties los bij ouders, zo schreef ook iemand op het bord: ‘puinhoop’ en ‘Erg vervelend om te worden uitgeloot. Het is moeilijk aanvaardbaar een keus te maken waar je niet honderd procent achterstaat’.

Meer artikelen over Blog