Extra aandacht aan economie en leren koken

Geplaatst door Loeka Oostra op 15 maart 2016
OCO bezocht een open dag van het Waterlant College IJdoorn in Noord, waar de focus voor kinderen met een vmbo basis en kader advies (met en zonder lwoo) ligt op economie en zorg en welzijn.

Anouar (11), Noord, vmbo-k advies

‘Ik heb de keuze voor een middelbare school nog niet gemaakt, dus ik kom hier vandaag op de open dag van het Waterlant College om meer informatie in te winnen.

Ik heb gehoord dat ze hier veel met economie doen, dat lijkt me een nuttig vak. Ook ben ik nu al goed in rekenen, dus ik denk dat ik daar ook wel goed in zal zijn.

Bij de open dag let ik vooral op de lesmethode, of ik de dingen makkelijk kan begrijpen. Later zou ik graag productontwerper willen worden, dus ik hoop dat ze ook wat met creatieve vakken doen op deze school. In totaal ben ik op twee scholen wezen kijken, maar ik beslis pas aan het eind van deze open dag.’

Tommy (12), Noord, vmbo-k advies

‘Ik twijfel nog tussen twee scholen waar ik me zou willen inschrijven. Lastig, want de inschrijvingen zijn al begonnen.

Het liefst zou ik naar het Clusius College willen, waar de meeste van mijn klasgenootjes ook heen gaan. Daartegenover staat dat ik op het Waterlant College voor mijn gevoel meer zou kunnen leren.

Ik heb autisme, en ik vind het heel belangrijk dat ik me veilig voel op een school. Daarom wil ik het liefst met mijn vrienden naar dezelfde school, maar eigenlijk weet ik dat ik ook voor mezelf moet kiezen.

Qua afstand maakt het niet uit naar m’n huis, want allebei is het tien minuten. Na het bezoeken van deze open dag, voor de tweede keer dit jaar, hoop ik een goed beeld te hebben en definitief een keuze te kunnen maken.’

Eline (11), Noord, vmbo advies

‘Mijn basisschool, waar ik nu nog in groep 7 zit, kijkt uit op het schoolplein van het Waterlant College. Het lijkt me een leuke school, waar ik altijd gezellige kinderen op het schoolplein zie lopen. Daarom ben ik dit jaar al op deze school gaan kijken, samen met nog wat andere scholen in de buurt.

De enige eis die ik tot nu toe heb is dat ik niet te ver hoef te fietsen. Als ik een goed beeld heb dit jaar, scheelt me dat weer volgend jaar. Als ik op een middelbare school ga kijken, let ik vooral op de vakken.

Ik vind het leuk dat ze hier op het Waterlant College aandacht besteden aan verzorging. Maar als ik nu zou mogen kiezen, zou ik toch het liefst naar het Clusius College gaan, aan de overkant van de straat. Daar besteden ze nog meer aandacht aan verzorging, en zag ik mezelf direct rondlopen.

Ik hou alles in m’n achterhoofd, en gelukkig hoef ik volgend jaar pas een keuze te maken.’

Leon (12), Noord, vmbo-b advies

‘Ik ben vandaag bij de laatste scholen aan het kijken, en daarna ga ik samen met m’n ouders de lijst invullen. Een van m’n vrienden uit de buurt zit al op deze school, en ik heb er goede verhalen over gehoord. Ook vind ik het een mooi licht gebouw, dat maakt het direct wat vrolijker.

Dat ze op het Waterlant College extra aandacht besteden aan economie vind ik leuk. Later zou ik wel iets willen doen met cijfers, dus daar kan ik hier dan extra veel over leren. Ook vind ik het fijn dat ze extra uren hebben waarin je wordt begeleid met huiswerk. Zo hoef ik nooit achter te raken.

Ik heb in totaal bij vijf verschillende scholen gekeken, maar ik denk wel dat ik het Waterlant College op één zet. Het lijkt me een school waar ik veel zou kunnen leren, en dat vind ik belangrijk.’

Mohammed (11), Noord, vmbo-b advies

‘Toen ik het computerlokaal op het Waterlant College zag, werd ik direct heel blij. Het liefst zou ik later iets in de ICT willen doen, dus ik vind het belangrijk dat een school veel aandacht besteed aan digitale leermethodes.

Ook vind ik het stiekem wel leuk dat ze hier leren hoe je lekker kunt koken. Mijn moeder heeft me dat ook al een beetje geleerd, en ik wil daar graag meer over weten. Ik heb samen met mijn vader de scholengids bekeken, en ik denk dat deze school goed bij mij zou passen.

Veel van mijn vrienden hebben zich al ingeschreven bij scholen, en sommigen van hen hebben voor het Waterlant College gekozen. Ik denk daarom dat ik dat ook wel ga doen. Ik vind het wel gezellig om toch wat mensen te kennen als ik straks naar een school ga waar alles nieuw is.’

Ook bezig met schoolkeuze? Gebruik ‘Mijn Voorkeurslijst’ om je schoolbezoeken te plannen, notities te bewaren en je voorkeurslijst te ordenen.
Meer artikelen over Blog