Gymnasia nu al overvol

Geplaatst door OCO op 17 maart 2007

De vier categorale gymnasia — Barlaeus, Vossius, Ignatius en Het 4e Gymnasium — hebben twee volle brugklassen te veel. Vooral bij het Barlaeus (55 aanmeldingen te veel) en het Vossius (30 te veel) liep het dit jaar bij de eerste aanmeldingsronde voor nieuwe brugklassers weer storm.

Margriet Bosman, conrector van het Barlaeus: “We hebben de garantie gegeven dat ze een plek krijgen. Linksom of rechtsom. Ze worden geplaatst.” De vier scholen hebben in het verleden een convenant gesloten om elkaars overtollige leerlingen te plaatsen. De rectoren van de vier gymnasia komen maandag bij elkaar voor overleg.

De twee andere gymnasia zeggen nu al geen extra brugklassers te kunnen plaatsen. “We zitten absoluut vol. Bovendien staat er nog een verbouwing voor de deur”, zegt rector Hans Buijze van het Ignatius Gymnasium, die nog slechts negen plekken over heeft.

Ook schoolleider Hans Verhage van Het 4e Gymnasium, die nog twintig plaatsen over heeft, ziet niet zo snel mogelijkheden. “Ons gebouw is helemaal vol.” Deze 29 nog te vergeven plaatsen zorgen dat het overschot (85 leerlingen) uiteindelijk teruggebracht kan worden tot 56 leerlingen.

Loten
Conrector Frans Pohlman van het Fons Vitae Lyceum heeft 260 aanmeldingen binnen gekregen, terwijl er maar 185 plaatsen zijn. Dat zijn er 63 meer dan vorig jaar toen er 197 kinderen werden ingeschreven. “Kennelijk doen we iets goed”, aldus Pohlman. Er zal moeten worden geloot.

Bij het Hervormd Lyceum Zuid hoeft dit jaar waarschijnlijk niet geloot worden. De school telt zes brugklassen voor havo/vwo met in totaal 168 plaatsen.

Het Amsterdams Lyceum had beloofd dat er niet geloot zou worden. Helen Andriessen, plaatsvervangend rector, heeft die belofte kunnen inlossen. Er hebben zich ruim tweehonderd leerlingen aangemeld en die kunnen allemaal geplaatst worden.

Ook bij het Cygnus Gymnasium hoeft niet te worden geloot. De school heeft drie brugklassen met 75 plaatsen. Gistermiddag kort voor de sluitingstermijn hadden zich 68 leerlingen aangemeld. “Ik denk dat vraag en aanbod in Amsterdam steeds beter op elkaar zijn afgestemd”, aldus conrector Edu van Rijn.

Bij het Pieter Nieuwlandcollege dat een vwo, drie havo/vwo en een havo-brugklas heeft kwamen 150 aanmeldingen binnen voor 137 plaatsen. Daar zal wel moeten geloot.

Bij het Montessori Lyceum Amsterdam hoeft voor de havo/vwo afdeling met 224 plaatsen niet te worden geloot. Voor het vmbot/havo zijn 75 plaatsen. “De aanmeldingen daar zijn zo hoog dat de helft zal moeten worden uitgeloot”, aldus Channah Nihom, eindverantwoordelijke voor de onderbouw.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog