Leren ondernemen in de zomervakantie met ImpactZomer020 van Fawaka (en meer zomerprogramma’s voor middelbare scholieren)

Geplaatst door Rosalie Anstadt op 16 juli 2021
video Fawaka impactzomer 2021Still uit video van Fawake over het programa ImpactZomer 2021, bekijk via deze link op YouTube.
Van 9 tot en met 20 augustus 2021 organiseert Fawaka Ondernemersschool ‘ImpactZomer020′. Dit is een educatief zomerprogramma voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs in Amsterdam, waarbij duurzaam ondernemen centraal staat. Thiëmo Heilbron, oprichter van Fawaka Ondernemersschool, licht dit programma toe. Daarnaast links naar meer zomerprogramma’s voor doelgroepen in het voortgezet onderwijs zoals voor leerlingen die overstappen van vmbo naar mbo.

Meld je hier aan voor ImpactZomer020 van 9 t/m 20 augustus 2021. Er zijn nog voldoende plaatsen! De inschrijving loopt tot en met 27 juli. Deelname is gratis. Dit programma is geschikt voor alle leerlingen in het Amsterdams voortgezet onderwijs.

Er zijn ook zomerprogramma’s voor speciale doelgroepen in het voortgezet onderwijs, zie het overzicht op de website van het Samenwerkingsverband. Bijvoorbeeld het programma ‘Ready for mbo’ van 16 t/m 20 augustus voor leerlingen die overstappen van het vmbo naar het mbo, zie voor meer info en aanmelden OZOschool.nl.

Wat is ImpactZomer020?

Heilbron: “ImpactZomer020 is een zomerprogramma voor leerlingen tussen de twaalf en achttien jaar. Tijdens dit programma leren jongeren hun talenten ontdekken en doen ze nieuwe sociale contacten op.”

Onderbouw

“Leerlingen uit de onderbouw (twaalf tot en met veertien jaar) zetten een denkbeeldige, sociale onderneming op. Zij kunnen hierbij kiezen uit vier thema’s: muziek, mode, games of catering. Zo leren ze bijvoorbeeld beats maken met een maatschappelijke boodschap. Een duurzaam modebedrijf starten. Spellen maken van gerecyclede materialen voor een gamehal. Of gezond koken voor jezelf, je omgeving en de aarde.”

Bovenbouw

“Leerlingen uit de bovenbouw (vanaf vijftien jaar) bedenken zelf een thema. Zij moeten echt om zich heen kijken: ‘wat vind ik interessant? Wat zou ik willen veranderen? Wil ik bijvoorbeeld eenzame ouderen of jongeren helpen? Of is er een speelveld in de buurt waar altijd vuilnis ligt?’ Zij leren nadenken hoe zij een eigen bedrijf kunnen opstarten dat problemen oplost. Het gaat hierbij over impact. Maar ook over geld verdienen en samenwerken.”

Vraag naar inspirerende, educatieve zomerprogramma’s voor middelbare scholieren

Fawaka Ondernemersschool organiseert al jaren zomerprogramma’s over duurzaam ondernemen voor met name leerlingen uit het basisonderwijs. Dit jaar organiseert Fawaka ook zo’n uitgebreid programma voor middelbare scholieren.

Behoefte aan menselijk contact

Heilbron: “Vanuit het voortgezet onderwijs was er vraag naar inspirerende, educatieve zomerprogramma’s. Scholen hebben gezien dat middelbare scholieren een heel zwaar jaar hebben gehad door corona, ook mentaal. Daarom hebben scholen nagedacht: ‘wat kunnen we als extraatje bieden aan onze leerlingen?’ En daaruit kwam naar voren dat leerlingen vooral behoefte hebben aan menselijk contact en leuke dingen doen met vrienden.”

“Het voornaamste doel van het programma is dan ook dat leerlingen een leuke week hebben met vrienden en dat ze inspirerende mensen ontmoeten. Daarom nodigen we ook echte ondernemers uit die bijvoorbeeld een duurzaam sneakermerk zijn begonnen. Of een duurzaam cateringbedrijf. Zo willen we jongeren inspireren.”

Rolmodellen

“Daarnaast willen we hen op een leuke, laagdrempelige en enthousiasmerende manier laten nadenken over serieuze zaken, zoals: waar ben ik goed in? Wat vind ik leuk? Maar ook over vragen als: wat wil ik straks gaan studeren en waar zou ik willen werken? We nodigen een diverse groep ondernemers uit, zodat iedere deelnemer een herkenbaar rolmodel kan tegenkomen bij ons.”

Wat leren kinderen tijdens het zomerprogramma?

De afgelopen jaren waren zomerscholen vooral gericht op het bijspijkeren van kennis en vaardigheden. Leerlingen die dreigden te blijven zitten konden bijvoorbeeld een intensief programma voor wiskunde of Engels volgen, zodat ze hun cijfers konden ophalen. De huidige zomerscholen en zomerprogramma’s, zoals ImpactZomer020, zijn meer gericht op de brede ontwikkeling van leerlingen. Maar wat leren kinderen precies? En hebben ze hier ook iets aan voor op school?

Alle schoolvakken komen terug

Heilbron: “Leerlingen leren heel veel tijdens dit zomerprogramma. Sterker nog: misschien leren ze hier wel meer dan van de droge stof die ze normaal uit schoolboeken krijgen. Alle schoolvakken komen namelijk terug in het programma, maar dan in samenhang met elkaar en vanuit een interessant thema dat dicht bij de belevingswereld van jongeren ligt.”

‘De deelnemers leren hoe je vol zelfvertrouwen voor een groep staat’

Rekenen en taal op een inspirerende manier

“Als je een bedrijf start heb je wiskunde en rekenen nodig. Je hebt te maken met een budget en met inkomsten en uitgaven. En als je een pitch moet houden voor je eigen bedrijf, dan moet je nadenken over een korte presentatie met pakkende woorden. Zo werken leerlingen aan hun taalvaardigheden en woordenschat. Ook leren ze nieuwe begrippen die te maken hebben met duurzaamheid en ondernemerschap. Daarnaast komen er mensen langs die een achtergrond hebben in het bedrijfsleven en in de theaterwereld. Zij leren de deelnemers hoe je vol zelfvertrouwen voor een groep staat.”

“Zo komen heel veel schoolvakken terug in ons programma. Niet door leerstof aan te bieden, maar door eerst de aandacht te trekken. Leerlingen raken enthousiast: ‘ik ga een bedrijf beginnen en geld verdienen. En ik ga de wereld tegelijkertijd mooier maken, samen met mijn vrienden!’ Als we dan de aandacht hebben, komen rekenen, Nederlands, begrijpend lezen en Engels vanzelf aan bod. En dan zie je vaak dat jongeren het ineens wel heel leuk vinden.”

Hoe onderscheidt ImpactZomer020 zich van andere zomerprogramma’s?

Heilbron: “Ons programma is echt een verdiepend programma met een duidelijke opbouw. We bieden geen losse workshops aan. Bovendien is ons programma toegepast. De jongeren die bijvoorbeeld het catering-programma volgen, zullen ook echt gaan koken voor de hele groep. Zo zien de deelnemers direct resultaat van de nieuwe dingen die ze leren.”

“Naast het vaste ochtendprogramma organiseren we in de middag afwisselende culturele en sportieve activiteiten. En de leerlingen gaan een keer op excursie. Het is dus echt een mix van veel doen, ervaren en een stuk verdieping.”

Praktische info: data, locaties en aanmelden

Voor wie?

Alle middelbare scholieren van 12 tot en met 18 jaar die naar school gaan in Amsterdam.

Wanneer?

  • Week 1: maandag 9 tot en met vrijdag 13 augustus 2021
  • Week 2: maandag 16 tot en met vrijdag 20 augustus 2021
  • Tijd: iedere dag van 09:30 tot 15:30.
  • Je kan kiezen of je meedoet aan week één of aan week één en twee. 

Locaties

  • Havo De Hof in Amsterdam Oost: Dapperstraat 315;
  • Mundus College in Amsterdam Nieuw-West: Burgemeester Hogguerstraat 2;
  • Altra College Zuidoost in Amsterdam Zuidoost: Kortvoort 60.

Deelname zomerprogramma inclusief lunch is gratis

Een leerling kan kosteloos deelnemen aan het zomerprogramma. Ook wordt er dagelijks een gratis, vegetarische lunch verzorgd. Let op: de leerling dient wel iedere dag aanwezig te zijn.

Hoe meld ik mij aan?

Klik hier om je aan te melden via het inschrijfformulier. De inschrijving loopt tot en met 27 juli. Let op: elke deelnemer dient toestemming te hebben van een ouder of verzorger. Heb je problemen met het invullen van dit formulier? Mail dan naar ImpactZomer020@fawakaondernemersschool.nl. Fawaka kan jou hierbij helpen.

Heb je nog vragen? Bel of app dan naar Fawaka Ondernemersschool op 06-49218209 of mail naar ImpactZomer020@fawakaondernemersschool.nl.

Meld je hier aan voor ImpactZomer020 van 9 t/m 20 augustus 2021. Er zijn nog voldoende plaatsen! De inschrijving loopt tot en met 27 juli. Deelname is gratis. Dit programma is geschikt voor alle leerlingen in het Amsterdams voortgezet onderwijs.

Er zijn ook zomerprogramma’s voor speciale doelgroepen in het voortgezet onderwijs, zie het overzicht op de website van het Samenwerkingsverband. Bijvoorbeeld het programma ‘Ready for mbo’ van 16 t/m 20 augustus voor leerlingen die overstappen van het vmbo naar het mbo, zie voor meer info en aanmelden OZOschool.nl.

Meer artikelen over Blog