Hoe kan ik mijn examen goed leren? Examentips!

Geplaatst door OCO op 16 mei 2021
Hier zijn enkele examentips die helpen bij het voorbereiden en het maken van je examens. Zorg voor structuur en een goede planning. Een rustige omgeving tijdens het leren en voldoende ontspanning tussendoor helpen met het beter verwerken van examenstof.

Stap 1: Rustige omgeving

 • Werk altijd op een rustige plek, bijvoorbeeld op je eigen kamer of in een bibliotheek. Zet je mobiele telefoon uit.
 • Zorg voor een opgeruimd bureau of tafel. Rondslingerende dingen leiden je aandacht af. Leg alleen op je bureau wat je nodig hebt.
 • Werk slechts een bepaalde periode geconcentreerd door, bijvoorbeeld 1 uur. Pauzeer dan, bijvoorbeeld 10 minuten. Maak de pauze niet langer of korter dan je met jezelf hebt afgesproken. Na twee keer een uur en een korte pauze neem je iets langer rust bijvoorbeeld 20 minuten. Na drie keer 1 uur neem je een echte serieuze pauze. Tijdens het echte examen pauzeer je ook af en toe van achter je bureau. Zet bijvoorbeeld een alarm aan voor de duur dat je gaat leren of pauze neemt.

Stap 2: Planning

 • Maak (het liefst weken) voor het examen een planning. Zorg dat elk vak aan de beurt komt. Verdeel je werk per uur, dag, week en maand in hapklare brokken. Bedenk of je ook oefenstof gaat gebruiken. Schaf op tijd een examenbundel aan of leen een exemplaar bij de bibliotheek. Reserveer in je planning meer tijd voor een vak waar je moeite mee hebt.
 • Houd je aan je planning. Ook als je een vak in de beschikbare tijd niet geheel denkt te beheersen, ga dan door met het volgende geplande onderdeel. Mocht je aan het eind door meevallers tijd over hebben dan kun je terug naar dat wat je nog niet zo goed dacht te kennen. Zo voorkom je, dat het laatst geplande vak helemaal in de verdrukking komt.
 • Vijf keer op verschillende dagen één uur werken is net zo lang als op één dag vijf uur achter elkaar werken. Het is vele malen aangetoond dat je bij studeren volgens de eerste manier (5x op verschillende dagen) de leerstof tot 1½ keer zo goed beheerst.

In het Programma van Toetsing en Afsluiting van jouw school vind je altijd nuttige informatie. Bijvoorbeeld hoe het eindcijfer voor een vak wordt berekend, wat je moet leren voor je examen en met welke cijfers je slaagt of juist zakt. Mocht je toch nog twijfelen, dan kun je vragen het beste stellen aan je eigen docent.

Stap 3: Oefenen

 • Oefen met oefenexamens op het tijdstip dat je het examen moet maken. Of het nou ’s ochtend is of ’s middags. Bij het echte examen moet je presteren, wen aan het tijdstip.
 • Oefen met oefenexamens binnen de tijd die je voor het examen hebt. Controleer waar je teveel tijd hebt besteed aan een vraag of waar je juist meer tijd had moeten besteden.
 • Bespreek examenstof of oefenexamens met andere leerlingen. Wat voor jou lastig is, begrijpt iemand anders misschien heel goed. Leer van elkaar.

Stap 4: Ontspanning

 • Ontspan je tussendoor. Voorkom dat je hoofd ‘vol’ zit. Maak bijvoorbeeld een praatje, ren een rondje, geniet van de rust in de tuin, dans op een lekker muziekje, enz.
 • Tijdens je pauze verwerken je hersens het geleerde op een onbewuste manier, waardoor je daarna weer verder kunt met nieuwe stof.
 • Even sportief bewegen in je pauze helpt vaak heel goed tegen (beginnende) spanning. Wees ervan bewust dat spanning ook helemaal niet erg is en vooral gezond.

Stap 5: Tijdens het leren

 • Werk actief: Maak je eigen schema’s en samenvattingen. Denk ook aan het zogenaamde ‘Mind Mappen’, een methode om grote hoeveelheden stof in relatief kleine overzichten weer te geven. Zo’n overzicht bevat vaak vormen of figuren en soms zelfs tekeningen: op die manier onthoudt bijna iedereen véél makkelijker. Ook in gewone schema’s werken tekeningen, figuren en pijlen meestal beter dan kale saaie tekst. Hardop werken is voor bepaalde typen mensen dé manier. Probeer het uit.
 • Begrijpen is méér dan uit je hoofd leren. Bedenk zelf nieuwe voorbeelden. Maak zelf vragen. Zoek verbanden tussen paragrafen en hoofdstukken. Vraag je tevoren af: “Wat voor soort vragen kan ik verwachten?” Maak zelf een aantal van dat soort vragen over deze stof. Oefen met oude examens of proefwerken.
 • Na een warme/zware maaltijd kan leren nog wel eens een stuk moeilijker zijn. Herken je dit? Zorg dan dat je voor het eten klaar bent. Beloof én geef jezelf een beloning als je je aan een afspraak met jezelf gehouden hebt.

Stap 6: Vlak voor het examen

 • Neem voldoende nachtrust. Laat je voor de zekerheid ook door een ander wekken, dan lig je dáár in elk geval niet meer van wakker. Eet ’s ochtends voor je examen een voedzaam ontbijt.
 • Zorg dat je voor alle examens de benodigde spullen bij de hand hebt. Zorg ook dat je weet welke spullen je bij een examen mag meenemen.
 • Vermijd opgewonden groepjes die vóór of zelfs ín de toetsruimte nog van alles aan elkaar aan het vragen en vertellen zijn. Dit kan stress of paniek opleveren.

Stap 7: Tijdens het maken van het examen, de laatste examentips

 • Bekijk een toets altijd eerst helemaal. Doe eerst de vragen die je makkelijk aankunt. Doe dan pas de vragen die je iets lastiger vindt. Bewaar de lastigste vragen voor het laatste moment.
 • Als je bij het examen de formule, theorie of het antwoord bij een vraag niet weet: sla de vraag even over en ga rustig verder.
 • Vergeet niet dat je je zo goed mogelijk hebt voorbereid. Meer kun je nu niet meer doen. Heb vertrouwen in je voorbereiding en in jezelf.