Minder vaak zittenblijven met Opstap

Geplaatst door OCO op 27 maart 2007

Turkse en Marokkaanse kinderen tussen vier en zes jaar die met hun moeder thuis oefenen op de leerstof die ze op school krijgen, blijven minder vaak zitten. Dit blijkt uit vervolgonderzoek van de Universiteit Utrecht naar het educatieve spelprogramma Opstap.

Opstap
Met Opstap bereiden kinderen tussen vier en zes jaar met laagopgeleide ouders die vaak geen Nederlands spreken, zich thuis voor op de overgang naar groep drie. Volgens de onderzoekers is Opstap het enige vroegschoolse programma waarvan is aangetoond dat het ook op langere termijn effect sorteert.

Resultaten onderzoek
De Onderzoekers volgden ruim driehonderd gezinnen, waarvan tweehonderd aan Opstap meededen.

  • Van de Opstapleerlingen stroomde 70 procent door naar groep drie, terwijl van andere achterstandsleerlingen de helft overging.
  • Zes jaar na het eind van Opstap, als de kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan, bleek van de Opstapleerlingen 46 procent tweemaal dezelfde groep te hebben gedaan, tegenover 63 procent van de andere kinderen.
  • Bij Turkse leerlingen wezen testen uit dat ze het ook beter gingen doen in hun moedertaal en in lessen die voorbereiden op rekenen. Ook vonden de onderwijzers hun inzet beter en hun beheersing van het Nederlands. Bij Marokkanen bleken op deze punten minder duidelijke resultaten.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog