‘Net even iets anders dan andere scholen’

Geplaatst door Loeka Oostra op 16 februari 2016
OCO bracht een bezoek aan de open dag van het Geert Groote College in Zuid. Een vrije school die erom bekend staat veel aandacht te besteden aan kunstvakken en iedere dag begint met een les over het project waar die drie weken aan gewerkt wordt.

Oskar (12), Centrum, vmbo-t/havo advies

‘Een vriendin van mij vertelde dat ik op het Geert Groote College goede begeleiding kon krijgen met Nederlands. Ik ben niet zo goed in Nederlands, daarom zit ik nu ook in een Kopklas waar ik m’n achterstand weg probeer te werken. Ik vind het heel belangrijk dat ik daar beter in word, want je hebt het later hard nodig.

Wat ik precies wil worden weet ik nog niet, maar misschien iets met sport of met creativiteit. Aan dat laatste wordt op het Geert Groote College veel aandacht besteed, dat vind ik heel leuk. Ook was de algehele indruk van de school goed: de kinderen vond ik erg aardig en ik denk dat de school goed bij mij zou kunnen passen. Ook doe ik heel erg m’n best om naar de havo te komen. Als dat zou kunnen, kan ik doorstromen vanaf vmbo-t zonder dat ik van school hoef te wisselen.

In totaal ga ik bij tien scholen kijken, maar van sommige weet ik nu al dat ik daar niet heen wil. Dan moet ik weer anderen zoeken om open dagen te bezoeken.

Voordeel van het Geert Groote College is dat het in de buurt is en ik daar ook al wat mensen ken. Als m’n vrienden en ik daar toegelaten worden, zou het de fietstocht wel wat gezelliger maken.’

Dorus (12),Amstelveen , vwo-advies

‘Op het Geert Groote College heb ik voorrang als ik de school als eerste opgeef, omdat ik ook op de basisschool zit die bij de school hoort. Veel kinderen uit mijn klas gaan waarschijnlijk ook naar deze school, dus dat zou wel gezellig zijn.

Ik vond het een erg mooie school, die dingen net even iets anders doen dan andere scholen. Je werkt veel meer samen, en je viert bijvoorbeeld ook feestdagen uit allemaal andere culturen.

Voor de rest let ik bij scholen op het gebouw en het gevoel. Voel ik me hier thuis? Ondanks dat ik hier voorrang krijg, staat er tot nu toe toch een andere school op 1: het Cygnus Gymnasium. Ik heb daar een lesmiddag gehad en het lijkt me heel leuk om gymnasium te gaan doen. Een echte uitdaging, daar hou ik wel van.

Ik twijfel nog een beetje of ik gymnasium of atheneum wil gaan doen, dus daar laat ik m’n keuze ook van afhangen. Ook de vakken spelen niet echt mee. Cultuur, en dan vooral muziek, vind ik wel leuk, maar ik wil er later niets mee doen. Ik laat het wel meewegen dat ik heel veel kinderen op het Geert Groote Colleg zou kennen: dat vind ik een groot pluspunt.’

Lena (11), Centrum, havo/vwo advies

‘Ik vind het op een school belangrijk dat ze veel aandacht besteden aan kunst en cultuur. Ik vind het heel erg leuk om dingen zelf te maken en ook muziek spelen doe ik graag; ik speel piano. Dat is dus een groot pluspunt bij het Geert Groote College.

Verder kijk ik naar het gebouw en wat scholen bieden aan extra vakken en uitjes. Ook hier hoop ik op veel culturele en kunstvakken: ik wil later graag ontwerpster worden, dus dan is het goed als je daar nu alvast mee oefent.

Door de loting moet ik bij ontzettend veel scholen kijken, maar het Geert Groote College is een grote kanshebber voor de eerste plaats. Ook het St. Nicolaas Lyceum vond ik een erg mooie school, waar ze ook veel met cultuur bezig zijn.

Nadeel van het Geert Groote College is de fietsafstand: ik vind een half uur heen en een half uur terug wel ver. Maar als het een echt leuke school is, dan is dat het wel waard.

Ik let niet echt op wat vriendinnen doen, zeker door de loting is het belangrijk om voor jezelf te kiezen. Het zou jammer zijn als we niet op dezelfde school komen, maar als iedereen zonder vrienden of vriendinnen in een klas komt maak je snel weer nieuwe vrienden.’

Ook bezig met schoolkeuze? Gebruik ‘Mijn Voorkeurslijst’ om je schoolbezoeken te plannen, notities te bewaren en je voorkeurslijst te ordenen.
Meer artikelen over Blog