OCO-speeddate succesvol

Geplaatst door OCO op 10 april 2010

OCO heeft op 10 april in Hotel Arena een succesvolle speeddate georganiseerd voor de uitgelote leerlingen, die nu een tweede mogelijkheid voor aanmelding moeten zoeken. De OCO-infomarkt is een hulpmiddel voor leerlingen en hun ouders die kort voor het weekeinde te horen kregen dat ze uitgeloot waren op hun school van eerste keuze en zich meteen na het weekeinde al weer moeten inschrijven voor de tweede ronde.

Snel georganiseerde speeddate
Direct toen duidelijk werd dat er dit jaar circa 620 leerlingen uitgeloot zouden worden in de eerste aanmeldingsronde voor het voortgezet onderwijs, heeft OCO besloten als service aan die leerlingen en hun ouders een speeddate te organiseren met de scholen die nog plaats hebben. De binnen een week georganiseerde speeddate verliep soepel en in een opvallende serieuze sfeer. Ouders en leerlingen brachten hun teleurstelling over de uitloting onder woorden en voerden intensieve gesprekken met de aanwezige scholen om zich op de resterende keuzemogelijkheden te oriƫnteren.

170 bezoekers, 20 scholen
In vier rondes konden de leerlingen en hun ouders kennismaken met de scholen aan de hand van hun schooladvies. De hele dag van elf tot vier uur bevolkten omstreeks 170 ouders en leerlingen de Kerkzaal van Hotel Arena met in totaal 20 van de 24 in aanmerking komende scholen. Zowel leerlingen en hun ouders als de aanwezige scholen waren unaniem enthousiast over deze mogelijkheid om met scholen te praten om de tweede keuze zo effectief mogelijk te maken. De aanwezige schoolleiders toonden zich dankbaar voor de mogelijkheid om op deze manier informatie te verstrekken over hun school.

Onderliggende problemen aanpakken
De OCO-infomarkt mag dan wel een succes zijn geweest, dat neemt niet weg dat dit keuze-hulpmiddel geen oplossing biedt voor de onderliggende problemen. 620 uitgelote leerlingen wijst er op dat vraag en aanbod in Amsterdam onvoldoende op elkaar aansluiten en dat de Kernprocedure (de regels die gelden bij de overstap van de basisschool naar de school voor voortgezet onderwijs) kritisch tegen het licht moet worden gehouden. OCO blijft druk uitoefenen op de gemeente en op de schoolbesturen om de situatie te verbeteren.

Persaandacht
De bijeenkomst trok ook de aandacht van de pers: NOS-jeugdjournaal, AT5, Het Parool en De Telegraaf waren aanwezig. In de reportages in het Jeugdjournaal en AT5 werd ook aandacht besteed aan uitgelote leerlingen die handtekeningen verzamelden voor hun actie WEP: Wij eisen plek.

Meer artikelen over Blog