Overname SIBA door Esprit afgeketst

Geplaatst door OCO op 4 juni 2007

Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma is sluiting van de SIBA-scholen El Faroeq Omar in stadsdeel Zeeburg, de At Taqwa in stadsdeel Noord en Abraham El Khaliel in stadsdeel Oost per 1 augustus 2007 onafwendbaar nu een overname door Esprit is afgeketst.

Afwijzing gmr van SIBA
Uit de brief aan de Tweede Kamer van staatssecretaris Sharon Dijksma van 1 juni wordt duidelijk dat de oudergeleding van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (gmr) van de SIBA-scholen in eerste instantie positief leek te staan tegenover het initiatief van Esprit om de SIBA-scholen over te nemen, maar uiteindelijk in het voorstel onvoldoende waarborgen zag voor de islamitische identiteit. De gmr stelde dat in verband met de identiteit de SIBA-scholen onder een islamitisch bestuur moeten ressorteren. De staatssecretaris schrijft dat op 31 mei vertegenwoordigers van Esprit, het interim-bestuur van SIBA, de gemeente Amsterdam, OCW en de ISBO tevergeefs hebben geprobeerd de gmr van SIBA te bewegen het voorstel van Esprit alsnog in overweging te nemen. Daarop heeft Esprit aangegeven dat de weg naar een bestuurlijke overname van de SIBA-scholen is geblokkeerd.

Andere school
De Amsterdamse wethouder Buyne betreurt dat er geen oplossing is gevonden en geeft aan dat ouders op zoek moeten naar een andere school: “Belangrijk nu is dat de kinderen zo snel mogelijk op een andere school een plaats krijgen zodat ieder kind het volgende schooljaar een plek heeft op een nieuwe school. De kinderen mogen niet de dupe worden van deze situatie. Ik heb hierover al eerder afspraken gemaakt met de schoolbesturen in Amsterdam. We zullen er, samen met de stadsdelen Oost-Watergraafsmeer, Zeeburg en Noord, de schoolbesturen in deze stadsdelen en de besturen van de overige Islamitische basisscholen, voor zorgen dat de kinderen niet tussen wal en schip vallen.” De keuze voor een nieuwe school ligt bij de ouders. Het bestuur van SIBA heeft gemeld de ouders dit weekend per brief te informeren.

Brief staatssecretaris Dijksma van 1 juni aan de Tweede Kamer over sluiting SIBA-scholen

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog