Scholen en kinderopvang dicht tot en met 6 april vanwege corona

Geplaatst door OCO op 15 maart 2020
Scholen en kinderopvang gaan drie weken dicht tot en met 6 april 2020 vanwege ‘corona’, de infectieziekte COVID-19. Kinderen van ouders in vitale beroepen kunnen wel naar de kinderopvang of naar school. Voor de overige leerlingen wordt afstandsonderwijs georganiseerd, daarbij krijgen examenleerlingen prioriteit.

Scholen en kinderopvang dicht tot en met maandag 6 april 2020

In een persconferentie op zondagmiddag 15 maart maakte minister Slob en minister Bruins bekend dat scholen en kinderdagblijven drie weken dicht gaan van maandag 16 maart tot en met maandag 6 april 2020. Ook de eerder aangekondigde maatregelen voor het hoger onderwijs worden verlengd tot dezelfde datum.

Ouders kinderen vitale beroepen opgevangen

Kinderen van ouders in vitale beroepen zoals zorg, politie, brandweer, leraren en kinderopvang kunnen nog wel terecht in de kinderopvang en op school. Ook beroepen in de voedselketen, transport en energie vallen hieronder, de volledige lijst beroepsgroepen en vitale processen is te vinden op de website van de rijksoverheid.

Organiseerbaarheid onderwijs en zorgen leiden tot besluit

Minister Slob gaf aan dat door de vele ziekmeldingen – en het preventief thuisblijven bij verkoudheidsklachten – van docenten de ‘organiseerbaarheid’ van het onderwijs niet meer haalbaar was. Ook de toegenomen ongerustheid bij onderwijspersoneel en ouders speelden een rol bij het besluit de scholen drie weken lang te sluiten.

Inzetbare leraren ingezet voor drie prioriteiten

De leraren die niet ziek thuis zijn (of preventief thuis moeten blijven ivm verkhoudheidsklachten) worden op school verwacht. Ze worden ingezet voor drie prioriteiten:

  • onderwijs aan leerlingen van ouders in vitale beroepen
  • examenleerlingen, waarschijnlijk grotendeels via afstandsonderwijs
  • afstandsonderwijs met online hulpmiddelen (en/of schriftelijk huiswerk)

De komende dagen volgen nadere berichten over de uitwerking hiervan.

Meer informatie

Update 17 maart 2020 met verwijzingen naar meer informatie:

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog