Scholen sparen en beleggen miljoenen

Geplaatst door OCO op 30 november 2006

Scholen in het voortgezet onderwijs hebben bij elkaar 1,3 miljard euro op de bank staan of belegd. Dat concludeert de het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond (AOb) na onderzoek.

Volgens het onderzoek hebben de scholen gezamenlijk 912 miljoen euro op hun bankrekening staan. Verder zouden de onderwijsinstituten 449 miljoen euro hebben belegd. De cijfers komen uit de jaarrekeningen over 2000 en 2004 van de 309 schoolbesturen in Nederland.

‘Het oppotten is te ver doorgeschoten,’vindt Martin Knoop van de onderwijsbond. ‘We zien scholen die al jarenlang heel veel sparen voor allerlei tegenvallers, terwijl dat onnodig blijkt te zijn. Het gevolg is dat sommige scholen een absurd hoog bedrag op de bank hebben staan. Die reserves moeten geïnvesteerd worden in onderwijs.’

Volgens het ministerie van Onderwijs is een buffer van 10 procent van de inkomsten voor een school voldoende is om risico’s op te vangen van bijvoorbeeld het teruglopen van het aantal leerlingen. Volgens het Onderwijsblad heeft 87 procent van de schoolbesturen een grotere of veel grotere buffer opgebouwd.

De cijfers van de schoolbesturen in Amsterdam kunt u downloaden.

www.aob.nl

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog