Schoolfeesten in hartje centrum

Geplaatst door Edith Andriesse op 9 maart 2015
Morinzia Slijngard en Malak Ayer, foto Joris van Gennip
Malak Ayer (14) en Morinzia Slijngard (13) zitten allebei in de leerlingenraad. Met zes anderen organiseren ze leuke dingen. Laatst bij het schoolfeest in Akhnathon (in hartje centrum), kozen zij de dj’s uit. Ze regelden ook leerlingen voor bijkomende werkzaamheden, zoals de bediening bij de garderobe.

Anders dan bij de meeste scholen mogen kinderen van het Huygens College onder schooltijd niet van het schoolterrein af. Dat is volgens Malak om spijbelen te voorkomen. Er is wel een schoolplein met een pannakooi, pingpongtafels en basketbalnetten, dus een luchtje scheppen in de pauzes is goed mogelijk.

In de kantine zitten is ook populair. Om het probleem van de grote drukte op te lossen, hebben de bovenbouw en de onderbouw gescheiden pauzes. Morinzia: “Vroeger zijn er ook wel eens vechtpartijen en rellen geweest.” Maar beide meiden vinden dat het nu reuze meevalt met het gedrag van leerlingen. Malak: “De vervelende kinderen, die overlast veroorzaakten, zijn al jaren weg. En leerlingen die ruzie maken of agressief doen, worden nu meteen geschorst.”

De leerlingenraad organiseerde in de buurt een schoonmaakactie

De leerlingenraad heeft ook schoonmaakacties in de buurt op touw gezet, om goodwill te kweken. En omwonenden kregen de schoolkrant in de bus. Die krant wordt trouwens door een docent gemaakt, maar de leerlingenraad heeft er een eigen pagina in.

De regels op het Huygens College zijn streng. Als je spijbelt, of drie keer je boek vergeet, worden je ouders gebeld. En als je de klas uit wordt gestuurd, krijg je een ‘u’ achter je naam. Bij vijf u’tjes volgt schorsing. Ook mogen leerlingen tijdens de lessen niet naar de wc. Maar dat is geen probleem, vinden Morinzia en Malak, want de lesuren zijn maar 45 minuten.

Positief zijn beiden over de studiebegeleiding. Allebei zijn ze al een niveau geklommen, en allebei hopen ze na het Huygens door te kunnen naar de havo.

Dit portret van het Huygens College werd eerder gepubliceerd in de Parool Scholengids 2015.