Slotbijeenkomst 25 januari 2024: “Voorbij het lerarentekort. Wonen en werken in een ongelijke stad”

Geplaatst door Rosalie Anstadt op 16 november 2023
Een onderzoeksconsortium onder leiding van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft onderzoek gedaan naar de rol die de woningmarkt speelt in het lerarentekort. Op donderdag 25 januari 2024 presenteren de onderzoekers de bevindingen tijdens de slotbijeenkomst: “Voorbij het lerarentekort. Wie woont of werkt nog in de stad?” Het consortium organiseert deze bijeenkomst samen met OCO.

Slotbijeenkomst: “Voorbij het lerarentekort. Wie woont of werkt nog in de stad?”

Amsterdam heeft te maken met grote tekorten in het basisonderwijs. Ondertussen wordt het voor veel mensen steeds lastiger een passende, betaalbare woning in Amsterdam te vinden. Het aantal leerkrachten dat in Amsterdam woont en werkt, neemt de laatste jaren af. Een toenemend aantal jonge leraren woont nog thuis. De uitdaging om een toekomstbestendige woning te krijgen in Amsterdam, maakt de uitdaging van het basisonderwijs niet kleiner.

Om meer zicht te krijgen op deze problematiek heeft een onderzoeksconsortium onder leiding van de HvA en de UvA onderzoek gedaan naar de rol die de woningmarkt speelt in het lerarentekort. Kenniscentrum Ongelijkheid is opdrachtgever van het onderzoek.

Programma slotbijeenkomst “Voorbij het lerarentekort”

Het programma van de slotbijeenkomst bestaat uit drie delen:

  • In het eerste gedeelte presenteren de onderzoekers van de HvA en de UvA de uitkomsten van het onderzoek ‘Wie woont of werkt nog in de Stad?’. Zij overhandigen de onderzoeksresultaten in de vorm van een e-magazine aan wethouder Marjolein Moorman van Gemeente Amsterdam, waarop zij een korte eerste reactie zal geven.
  • In het tweede gedeelte vindt de première plaats van de documentaire ‘Kan Juf of Meester nog in de Stad blijven wonen?’.
  • Na vertoning van de film vindt er een gesprek plaats met alle aanwezigen in de zaal om vragen te stellen, ervaringen te delen en na te denken over mogelijke oplossingsrichtingen.

Het belooft een avond te worden vol nieuwe resultaten, inzichten, film en bovenal een open gesprek over ervaringen en oplossingen over hoe we het wonen en werken voor leerkrachten mogelijk houden in Amsterdam.

Waar en wanneer?

Datum: donderdag 25 januari 2024

Tijd: 17:00 – 19:00 | Inloop vanaf 16:30 met hapjes en drankjes & borrel na afloop

Locatie: Calvijn College | Pieter Calandlaan 3, 1065 KH, Amsterdam

Goed bereikbaar met fiets, auto en OV

Toegang gratis, aanmelden verplicht

Wil je er 25 januari bij zijn? Meld je dan hier aan. Deze link mag worden gedeeld, dit evenement is voor iedereen gratis toegankelijk.

Meer informatie over het onderzoeksprogramma staat op de website van het Kenniscentrum Ongelijkheid.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog