SP: “Dubbele wachtlijst om scholen te mengen”

Geplaatst door OCO op 2 november 2009

“Nu de softe aanpak van wethouder Asscher tegen de segregatie in het onderwijs is mislukt moeten eindelijk de dubbele wachtlijsten en een vast inschrijfmoment op basisscholen worden ingevoerd. Alleen dan kunnen kinderen in Amsterdam in de toekomst naar een gemengde school.” Dat zegt SP-gemeenteraadslid Maureen van der Pligt naar aanleiding van het opzeggen door de basisscholen van de afspraken met de gemeente over gemengd onderwijs.

Onlangs besloten de basisscholen hun steun in te trekken voor het convenant Kleurrijke basisscholen, dat zij met de gemeente hebben gesloten. Hierin is onder andere afgesproken dat ouders gestimuleerd moeten worden om op eigen initiatief zwarte scholen witter te maken. Nu de gemeente hiervoor geen geld meer beschikbaar stelt, laten de scholen de afspraken met de gemeente los.

De SP vindt dat er eindelijk eens serieuze maatregelen genomen moeten worden om het ontstaan van te zwarte en te witte scholen tegen te gaan. Dat kan door dubbele wachtlijsten in te stellen voor kansarme en kansrijke leerlingen en door te werken met een vast inschrijfmoment zodat ouders niet bij de geboorte al hun kind kunnen aanmelden bij hun favoriete school.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog