Terugblik DENK-raadslid Numan Yilmaz: ‘Ik probeer als docent altijd neutraal te zijn’

Geplaatst door Rosalie Anstadt op 11 maart 2022
Vanwege de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 blikt OCO met gemeenteraadsleden terug op vier jaar Amsterdams onderwijsbeleid. Wat hebben zij voor elkaar gekregen op het gebied van kansengelijkheid? En waar kijken zij met minder tevredenheid op terug? In de vierde aflevering van deze serie: gemeenteraadslid voor DENK, Numan Yilmaz (34): “De leerlingen keken mij aan met zo’n blik van: wat doet hij hier? Hij hoort hier niet thuis.”

‘Ik ben altijd actief geweest in de stad’

In 2018 komt Numan Yilmaz met 4500 voorkeursstemmen in de gemeenteraad. “Tijdens de campagne was ik echt overal. Maar je kan natuurlijk niet alleen in de laatste weken voor de verkiezingen knallen en zoveel voorkeursstemmen binnenhalen. Dat heeft een voorgeschiedenis. Ik ben geboren en getogen in Amsterdam en ben heel actief geweest in de stad. Ik heb een groot netwerk en heb altijd veel kinderen en jongeren geholpen. Ook heb ik in verschillende buurten gewoond waar ik mensen heb leren kennen: de Transvaalbuurt, Osdorp, Geuzenveld, Bos en Lommer, Zuidoost en Noord. Daarom ken ik de stad zo goed.”

‘Op de school in Volendam werd ik in het diepe gegooid’

Het grote netwerk van Numan kan ook verklaard worden door zijn indrukwekkende en veelzijdige cv: voetballer, horecaondernemer, taxichauffeur, schoolleider en docent.

“In 2009 heb ik me ingeschreven voor de opleiding docent Geschiedenis. Op aanraden van mijn neef die ook in het onderwijs zit, ben ik toen gelijk gaan solliciteren op alle vacatures in het voortgezet onderwijs die voorbijkwamen. Ik moest toch een inkomen hebben om mijn gezin te onderhouden. En zo kwam ik via uitzendbureau Randstad bij een school in Volendam terecht. Maar hier was ik helemaal niet op mijn plek. Ik werd in het diepe gegooid en kreeg geen begeleiding. En de leerlingen keken mij aan met zo’n blik van: wat doet hij hier? Hij hoort hier niet thuis.”

Na vijf maanden houdt Numan het voor gezien. Hij stopt op de school in Volendam en focust zich op zijn opleiding, terwijl hij bijverdient als taxichauffeur. In zijn tweede en derde studiejaar gaat hij aan de slag op twee scholen in Zaandam. “Hier kwam ik in een warm bad terecht en heb ik me echt goed kunnen ontwikkelen als docent. Ik voelde me zekerder en bekwamer. Negentig procent van de leerlingen had een niet-westerse achtergrond. Zij zagen mij als hun voorbeeld. Met hen had ik een hele andere connectie dan met de leerlingen in Volendam.”

Na ruim zes jaar voortgezet onderwijs is het tijd voor iets nieuws. Numan krijgt een uitnodiging om te solliciteren op het ROC en wordt aangenomen. “Sinds 2015 geef ik les aan mbo-studenten in het vak burgerschap. Daarnaast ben ik pluscoach, een soort mentor. De afgelopen vier jaar heb ik dit met veel plezier gecombineerd met mijn werk als raadslid.”

‘Dankzij de interactie in de les, krijg ik veel informatie van studenten’

Numan is een bevlogen docent en in de gemeenteraad komt zijn onderwijservaring goed van pas. “Ik geef geen standaard les. Het is niet zo dat ik van alles op een bord schrijf en dat iedereen moet luisteren. Ik ga echt het gesprek aan met studenten. Daar houd ik van en ik merk dat studenten dat ook leuk vinden. En omdat ik zoveel interactie heb in de les, krijg ik ook informatie van hen.”

“Zo hoorde ik van veel mbo-studenten dat zij te maken hadden met stagediscriminatie. En daar heeft DENK toen een motie voor ingediend, die is aangenomen. Er is toen een groot onderzoek naar stagediscriminatie gedaan, waardoor het ook door de media werd opgepikt. Daarnaast kreeg ik van studenten klachten over boekengeld. Dat is voor velen onbetaalbaar. Maar de motie die ik daarvoor heb in gediend is helaas al vier keer afgewezen.”

‘De ene keer neem ik de standpunten van Wilders in, de andere keer die van Rutte’

Ook al maakt Numan gebruik van de informatie die hij van studenten krijgt, toch probeert hij zijn werk op het ROC en in de gemeenteraad zo veel mogelijk gescheiden te houden. “Ik heb niet vaak over de gemeenteraad gesproken. Ik heb destijds niet eens gezegd dat ik meedeed met de verkiezingen, omdat ik niet de schijn wilde wekken dat ik campagne aan het voeren was voor mezelf. Als ik vragen kreeg omdat studenten mij bijvoorbeeld bij AT5 hadden gezien, gaf ik natuurlijk gewoon antwoord. Maar ik ben er bewust niet uit mezelf over begonnen. Ik probeer in de klas ook altijd heel neutraal te zijn. De ene keer neem ik bijvoorbeeld de standpunten van Wilders in en de andere keer die van Rutte. Juist om die discussie op gang te brengen.”

‘De Kopklas heeft nu meer bekendheid’

De afgelopen raadsperiode heeft Numan meerdere onderwijsmoties en initiatiefvoorstellen ingediend. “Het meest recente voorstel gaat over meertaligheid, dat ik samen met GroenLinks heb ingediend. Dat wilde ik al heel lang doen, dus daar ben ik echt blij mee. Ook ben ik trots op mijn initiatief voor de uitbreiding van de Kopklas. Mijn dochter werd daar destijds voor afgewezen, terwijl zij echt een geschikte kandidaat was. Gelukkig is mijn initiatiefvoorstel aangenomen, waardoor de Kopklas nu meer bekendheid heeft gekregen bij schooldirecteuren en het aantal locaties is uitgebreid.”

‘De wethouder leek echt ontdaan’

Van de laatste motie die Numan indiende heeft hij echter spijt. “Dit was een motie over bijzonder onderwijs. Door een wetswijziging in 2021 is het oprichten van scholen vereenvoudigd. Hierdoor zijn er veel meer aanvragen voor bijzonder onderwijs, waaronder een aantal islamitische scholen. Wethouder Moorman reageerde hierop met een brief aan de minister, waarin zij onder andere haar zorg uitsprak dat de nieuwe wet mogelijk segregatie in de hand werkt.”

“Door deze brief en het dossier Cornelis Haga Lyceum, waarbij het college zwaar gefaald heeft, kreeg ik het gevoel dat de wethouder tegen bijzonder/islamitisch onderwijs was. En tijdens de vergadering (zie agendapunt 57) wilde ik haar de kans geven om dit te weerspreken. De wethouder leek echter erg ontdaan door deze motie en ik wilde mijn raadsperiode en de fijne samenwerking met haar niet op deze manier afsluiten. Daarom besloot ik de motie in te trekken. Na afloop van de vergadering zei ze: ‘goed gedaan’, en gaf ze me een boks.”

‘De politiek en het schoolleiderschap kunnen altijd nog‘

Numan stelt zich niet opnieuw verkiesbaar in 2022. “Ik twijfelde tussen drie opties: schoolleider op een school in Amsterdam Noord, opnieuw vier jaar gemeenteraad of het buitenland. Toen dacht ik: de politiek en het schoolleiderschap kunnen altijd nog, maar wonen en werken in het buitenland niet. Ik ben nu nog redelijk jong en ik wil het gewoon proberen. Ook wil ik Nederland een beetje missen. In de zomervakantie verhuizen we met het hele gezin naar het prachtige groene en historische Bursa, op een uur afstand van Istanbul. Ik blijf wel voor het ROC werken, waarschijnlijk op het gebied van beleid. Dan pendel ik maandelijks heen en weer.”

‘Jongeren komen met zulke mooie, verfrissende ideeën‘

Numan heeft veel vertrouwen in zijn opvolger en de toekomst van DENK. “We hebben de jongste achterban van alle politieke partijen. Daar moeten we gebruik van maken. Zij zijn de toekomst. Ik werk dagelijks met jongeren en zij komen vaak met zulke mooie, verfrissende ideeën. Dat is gewoon een aanwinst voor onze stad en de politiek.”

“Landelijk liep de jongerenbeweging ‘OPPOSITIE’ van DENK niet. Toen dacht ik, ik begin gewoon een eigen jongerenbeweging in Amsterdam. Ik ga jongeren bij elkaar brengen en luisteren naar wat zij in te brengen hebben. Ik heb deze beweging ‘De Toekomst’ genoemd. Een aantal leerlingen in de groep zit op het Cornelis Haga Lyceum. Zij hadden helemaal geen vertrouwen meer in de politiek omdat ze het gevoel hadden dat die hun school kapot had gemaakt. En wij hadden zoiets van, misschien is dat wel zo, maar er is ook nog een andere route. Jullie kunnen ook zelf actief worden. En zo krijgen ze weer wat vertrouwen in de politiek.”

‘Blijf dicht bij de mensen‘

Voor zijn opvolger heeft Numan een heldere boodschap. “Blijf dicht bij de mensen. Vergeet niet dat je volksvertegenwoordiger bent. Sommige politici krijgen na een tijd veel aandacht en een zekere status. Dit kan leiden tot hoogmoed. Dan vergeten ze het volk, de mensen. Maar jij als raadslid bent ook gewoon een burger, een Amsterdammer. Geef de mensen een stem, want je hebt een verantwoordelijkheid. Die mensen bouwen echt op je.”

“In 2018 had ik mezelf voorgenomen dat ik na vier jaar nog in de spiegel moest kunnen kijken en ik geloof dat ik dat wel kan. Ik ben volgens mij het raadslid met de meest binnengehaalde moties op onderwijs. Maar dat is ook te danken aan wethouder Moorman, dat moet ik wel eerlijk zeggen.”

Meer artikelen over Blog