‘Vakken waar je echt iets aan hebt’

Geplaatst door Loeka Oostra op 16 februari 2016
Lisa, Cinnamon en Anna op de open avond van het Pieter Nieuwland College
Loeka Oostra bezocht voor OCO een open avond van het Pieter Nieuwland College in Oost en zag veel gemotiveerde kinderen die geen zin hebben in Grieks en Latijn, maar wel extra uitdagingen zoeken op hun nieuwe school. Deze komen op deze havo en vwo+ school in de vorm van Chinees, archeologie en theater.

Cinnamon (10), Oost, vwo-advies

‘Dit jaar ga ik met m’n vriendinnen al bij een paar scholen kijken, volgend jaar moet ik dan een definitieve keuze maken. Er zijn zoveel scholen dat we nu alvast beginnen, en met z’n allen is het minder erg.

Over het Pieter Nieuwland College heb ik veel goede verhalen gehoord van kinderen op mijn basisschool. Na een kijkje in de Scholengids ben ik nu op de open avond, en het ziet er allemaal super leuk uit.

Bij een school let ik op de kinderen, de leraren en gek genoeg altijd op de kantine. Ik ben gek op lekker eten, dus dat vind ik belangrijk. Dat is hier helemaal in orde!

De verschillende extra vakken lijken me heel erg leuk om te volgen, maar vooral Chinees en Kunst spreken me aan. Ook archeologie lijkt me leuk: vroeger droomde ik ervan om archeologe te worden, daar kan ik op deze manier toch nog een beetje aan snuffelen.’

Anna (10), Oost, havo/vwo-advies

‘Op een middelbare school vind ik het belangrijk dat ik al wat mensen ken. Met m’n vriendinnen kijken op open dagen vergroot de kans dat we straks dezelfde school uitkiezen.

De extra vakken lijken me leuk, zo kan ik mezelf uitdagen op school. Vooral de culturele vakken als kunst en theater lijken me leuk. Ik ben nu al goed in tekenen en toneel, dus dat kan ik dan uitbreiden. Niet dat ik hier later iets mee wil gaan doen: het liefst wil ik dierenarts worden.

Van de standaard vakken wil ik het liefst Frans en Duits leren. Ik vind Frankrijk een leuk land, dus ik vind het interessant om me daar verder in te verdiepen.

Als ik uit alle scholen zou mogen kiezen zonder rekening te houden met de loting, zou ik toch gaan voor het Spinoza Lyceum. Mijn bijlesleraar zegt dat dat een goede school is, en ze besteden er ook veel aandacht aan kunst en cultuur.’

Lisa (10), Oost, havo/vwo-advies

‘Het liefst zou ik later iets doen met fotografie en ontwerpen, dus ik vind het erg leuk dat het Pieter Nieuwland College daar aandacht aan besteedt. Ook de extra vakken die te maken hebben met kunst lijken me erg leuk, zo kan ik creatief bezig zijn.

Als ik zou mogen kiezen, zou ik het liefst vwo gaan doen: er zijn meer vakken en je kunt er net iets meer mee worden. Handig, want ik wil zoveel mogelijk opties open houden.

Als ik op zoek ga naar een middelbare school, kijk ik vooral naar veiligheid: er moet niet teveel gepest worden en iedereen moet zichzelf kunnen zijn.

Ook moet het gebouw mooi zijn. Dat vind ik hier zeker het geval: het rode en de hoge hal spreken me erg aan.’

Shuayb (11), Zuid-Oost, havo-advies

‘Het Pieter Nieuwland College lijkt me een fijne school. Ik ken er al een paar mensen, wat niet noodzakelijk is maar wel erg fijn. Ook vind ik de leraren tot nu toe erg leuk.

Bij een open dag let ik vooral erg op het gebouw: niet zozeer op of het mooi is, maar of je snel van het ene lokaal naar het andere kan komen. Ik wil niet teveel te laat komen.

Ook de afstand vanaf mijn huis vind ik belangrijk. Dat is bij deze school prima: 20 minuutjes kan ik iedere ochtend wel fietsen.

Het liefst wil ik later architect worden, in tekenen ben ik nu al erg goed. Huizen ontwerpen lijkt me heel erg leuk, dus ik vind het belangrijk dat een school ook creatief is. Verder lijken de talen Engels en Frans leuk om nog meer over te leren. Ik kan het allebei al een beetje spreken, maar nog niet zo goed dat ik op vakantie een heel gesprek kan houden.’

Rembrandt (11), Broek in Waterland, gymnasium advies

‘De sfeer op het Pieter Nieuwland College sprak me meteen aan toen ik binnen kwam. Op een school let ik vooral op de grootte van het gebouw: het moet niet te klein zijn. Ook let ik op de vorm: die vind ik hier erg mooi, met veel glas en het ziet er mooi uit.

In totaal ga ik bij twaalf verschillende scholen kijken, waar ook een hoop categorale gymnasia bij zitten. Maar eigenlijk zie ik Grieks en Latijn niet zo zitten. Wat moet ik daar nou mee? Liever leer ik iets waar ik echt iets aan heb, zoals de vakken die ze hier bij science geven: robotica, technisch design en sterrenkunde. Ook biologie en archeologie lijken me erg leuk om straks meer over te leren.

Toch zou deze school niet mijn absolute voorkeur hebben: liever ga ik naar het Hyperion Lyceum. Dan kan ik nog op de fiets naar school, anders moet ik met de tram en zelfs met de trein. Ook vond ik de extra vakken die ze daar aanboden, zoals Spaans en Filosofie, heel erg leuk.’

Ook bezig met schoolkeuze? Gebruik ‘Mijn Voorkeurslijst’ om je schoolbezoeken te plannen, notities te bewaren en je voorkeurslijst te ordenen.
Meer artikelen over Blog