Verbod op gelaatsbedekkende kleding

Geplaatst door OCO op 8 september 2008

Op alle scholen in het primair- en het voortgezet onderwijs en op alle instellingen voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie komt een verbod op het dragen van gelaatsbedekkende kleding.

Niet alleen leraren en leerlingen mogen geen boerka meer aan, maar ook de ouders en schoonmaaksters mogen geen gezichtsbedekkende kleding dragen. De regel geldt in de school en op het plein. Dat schrijft minister Plasterk aan de Tweede Kamer.

Volgens Plasterk is het belangrijk dat kinderen leren dat het noodzakelijk is om elkaar in de ogen te kijken als je goed met elkaar wilt communiceren. Het verbod geldt niet voor hbo’s en universiteiten, want daar zijn de studenten niet leerplichtig. Plasterk vindt dat volwassenen zelf kunnen afwegen of ze les willen van een leerkracht met boerka.

Het verbod zal via inrichtingsvoorschriften gelden voor alle scholen, dus zowel openbare als bijzondere, bekostigde als niet-bekostigde, op het hele schoolcomplex inclusief de buitenterreinen, gedurende de dagen dat er onderwijs wordt gegeven en voor alle personen die zich bevinden in de school en op de terreinen van de school (inclusief leveranciers, bezoekers, ouders en alle personeel).

Brief minister aan Tweede Kamer

Meer artikelen over Blog