‘Voor kinderen die heel graag willen leren’

Geplaatst door Loeka Oostra op 1 februari 2016
Nadien op open dag van het Vossius Gymnasium
OCO bezocht een open dag van het Vossius Gymnasium in Oud-Zuid. Ondanks dat het een regenachtige zaterdagochtend was, bleef het tot het laatste moment druk. Opvallende uitspraken van leerlingen die kwamen kijken? Een hal als een bejaardenhuis en toch knus. Een school voor kinderen die heel graag willen leren. En voor muziek.

Nathan (11), Diemen-Zuid, vwo-advies

‘Het Vossius ken ik eigenlijk al best wel goed: mijn broer zit hier op school. Helaas geldt hier geen broer/zussenregeling, waardoor ik het helemaal zelf zal moeten doen qua loting.

Ik vind het moeilijk om een keuze te maken: in Weesp heb ik voorrang omdat ik uit Diemen kom, maar in Amsterdam hebben ze ook hele goede en mooie scholen.

Het gebouw vind ik het mooiste van deze school: het lijkt misschien heel groot, maar het is toch knus.

Het belangrijkste bij het kiezen van een middelbare school vind ik de sfeer, maar ook de mening van leerlingen. Daarom is het erg handig dat er zoveel mensen klaar staan om je de weg te wijzen op de open dag.

Ik ben erg blij met de muzieklessen die ze op het Vossius geven: zelf speel ik al 5 jaar gitaar. De muziekklas lijkt me dan ook erg leuk. Ik ga eerder op mijn gevoel voor de school af dan op de keuze van mijn vrienden van de basisschool.’

Nadien (12), Broek in Waterland, vwo-advies

‘Ik ben vorig jaar al begonnen met het bekijken van middelbare scholen. Toen bracht ik een bezoek aan het Barleus en het Cygnus, dit jaar staan Hyperion en het Vossius op de lijst.

Ik let vooral op de extra vakken die er op een school gegeven worden. Zelf speel ik al vier jaar piano, dus vind ik muziek erg belangrijk. Ook theater vind ik erg leuk, dus dat zou ik ook graag willen volgen.

Als ik naar alle scholen zou mogen zonder over de loting na te hoeven denken zou het Vossius een hele goede kans maken. Het gebouw zit op een goede plek in Amsterdam en de rector vertelde goede verhalen over de school.

Volgens mij zijn hier veel kinderen die heel graag willen leren, dat vind ik ook belangrijk. School hoeft niet saai te zijn.’

Lodewijk (11), Zuid, vwo-advies

‘Het Vossius zit bij mij om de hoek, dus dat is fijn. Dan hoef ik straks niet zo ver te fietsen. Dat is niet wat ik het belangrijkste vind: het moet ook een leuke school zijn.

Volgens mij kun je hier veel zelf kiezen over wat je wilt leren en wordt er gericht op samenwerken. Dat vind ik erg belangrijk, want dat moet later ook veel.

Tot nu toe ben ik ook op het Barleus en Ignatius wezen kijken. Allemaal categorale, want dat wil ik het liefst. Dan zit je met allemaal kinderen bij elkaar die dezelfde vakken volgen, dat lijkt me gezellig. Ook vind ik het heel belangrijk dat ik mijn gymnasium diploma haal: daar kun je later het allermeest mee.

Het gaat mij er niet alleen om hoe slim de kinderen op een school zijn, maar ook of ze creatief zijn. Zelf speel ik al heel lang piano, dus dan vind ik het leuk als andere kinderen ook muziek kunnen maken.’

Floris (12), Centrum, vwo-advies

‘Het maakt mij niet uit of ik naar een categoraal gymnasium ga of naar een lyceum: als het er maar gezellig is.

Ik weet niet of ik me thuis zal voelen op het Vossius: tot nu toe voelt de hal een beetje als een groot bejaardentehuis, maar volgens mij is het ook wel een knusse school.

Ook het voetbalveld naast de school en de gymzaal vind ik er mooi uitzien. In totaal ga ik nog bij vijf andere scholen kijken, maar van wat ik tot nu toe gezien heb vond ik Hyperion het leukste. Dat heeft een mooi modern gebouw, zodat je het gevoel hebt dat je zelf nog mee kunt bouwen aan de school.

Ik ga eerst kijken naar wat voor school ik graag wil, en daarna pas of ik atheneum of gymnasium wil doen. Dat vind ik belangrijker dan het niveau.’

Sol (12), West, vwo-advies

‘Het leukst lijken me de scheikundelessen. Ik wil heel graag een keer iets tot ontploffing brengen, dat lijkt me super cool.

Of ik naar het gymnasium ga weet ik nog niet zeker: Latijn lijkt me wel leuk, maar Grieks is denk ik saai. Ik kan al Spaans, volgens mij lijkt Latijn daar wel op. Aan Grieks is volgens mij geen touw vast te knopen. Hierom kijk ik ook naar scholen waar ze atheneum aanbieden.

Het Vossius lijkt me leuk, maar ik weet nog niet waar ik allemaal nog meer ga kijken. Ik ben er eerlijk gezegd nog niet zo mee bezig, maar ik weet wel dat het belangrijk is om nu te gaan kijken bij alle scholen.

Ik denk dat ik straks het beste ben in wiskunde. Biologie daarentegen lijkt me doodsaai, dus ik hoop eigenlijk dat ik dat niet hoef te doen. Maar volgens mij kan dat niet.’

Ook bezig met schoolkeuze? Gebruik ‘Mijn Voorkeurslijst’ om je schoolbezoeken te plannen, notities te bewaren en je voorkeurslijst te ordenen.

2 Reacties

  • Gepost door chantal van der veen op 17 oktober 2016 om 00:23 | Permalink

    ik doe het zelfde

  • Gepost door suzanne blokker op 24 april 2016 om 11:07 | Permalink

    ik vind leren leuk hoe moeilijker het word hoe leuker het is eerste klas gymnasium talen grieks latijn en chinees

Meer artikelen over Blog