Werken met de natuur

Geplaatst door Loeka Oostra op 16 februari 2016
Yentl op de open avond van het Wellantcollege Linnaeus
OCO bezocht een open avond van het Wellantcollege Linnaeus, waar de landbouw en de natuur centraal staan. Hier wordt van praktijkonderwijs tot vmbo-t aangeboden, met vakken als dierverzorging, koken en techniek.

Hamza (12), Oost, vmbo-b advies

‘Het leukste aan deze school vind ik de dierenverzorging. Ik vind dieren heel leuk om over te leren, bijvoorbeeld wat ze allemaal eten. Mijn lievelingsdier is een cavia.

Dit is een school op mijn niveau, en hij is ook nog eens om de hoek van waar ik woon! Dat betekent niet dat ik niet bij andere scholen ga kijken: in totaal ga ik 6 open dagen bezoeken. Het leukste vond ik tot nu toe het Clusius College, daar hebben ze zelfs paarden. Later wil ik het liefst architect worden, net als mijn oom. Het lijkt me leuk om samen met mijn vrienden op dezelfde school te komen, want dan kunnen we samen leren en huiswerk maken.’

Leyre (12), Zuidoost, vmbo-b advies

‘In de Scholengids heb ik het Wellantcollege gevonden: het leek me erg leuk. Nu ik hier in de kantine zit, ziet het er ook erg mooi uit.

De kinderen die op de open dag rondlopen lijken me erg leuk en de leerkrachten zien er aardig uit. Dat vind ik ook het belangrijkste aan een school, samen met de lesmethode. Vakken als dierverzorging, koken en handvaardigheid lijken me het leukste, samen met biologie. Het menselijk lichaam vind ik heel interessant en daar zou ik graag meer over willen leren.’

Yentl (11), Oost, vmbo-k advies

‘Samen met mijn moeder heb ik veel scholen uitgezocht om te gaan bekijken in deze weken. In totaal ga ik bij tien verschillende scholen kijken, dus we zijn veel avonden samen op pad. Gezellig vind ik dat, m’n zusje is ook mee.

Ik vind de leraren een van de belangrijkste dingen aan een school, want ze moeten me goed uit kunnen leggen. Op die manier leer ik het meeste denk ik.

Ook vind ik het belangrijk dat een school goed bij me past: ik hou heel erg van tekenen, knutselen en koken. Dat moeten ze veel aanbieden. Het liefst zou ik daarom naar het Rosa Beroepscollege gaan, daar hebben ze al die vakken. Toch lijkt het Wellantcollege me ook heel leuk: je kunt hier meehelpen in de cafetaria.’

Sevgi (13), Zuid, praktijkonderwijs advies

‘Later wil ik het liefst iets doen met fashion en make-up. Straks ga ik bij de rondleiding hier goed m’n ogen voor open houden: misschien doen ze daar wel veel mee.

Het werken in de winkel, wat ze hier als vak aanbieden, lijkt me wel leuk om te doen, maar met de rest van de vakken heb ik niet zoveel.

Ik vind het ook belangrijk dat een school goed bij me past. Ondanks het vooroordeel over kinderen van het praktijkonderwijs ben ik niet agressief of heb ik niet zo’n grote mond. Daarom vind ik het belangrijk dat een school ook een beetje rustig is en dat je je er veilig kunt voelen.’

Aksel (12), Zuid, vmbo-b advies

‘Het belangrijkste op een school vind ik dat ze optreden tegen pesten. Dat vind ik echt niet kunnen namelijk. Daarom moet er een gevoel van veiligheid op school zijn, zodat iedereen zichzelf kan zijn.

Ook vind ik het belangrijk dat de leraren aardig zijn, want daar moet ik veel van leren. Misschien nog wel meer dan anderen, want ik wil later graag ook juf worden. Of advocaat, daartussen moet ik nog kiezen. In totaal ga ik bij vier scholen kijken. Ik had gehoopt dat ik wat tips kon krijgen van mijn oudere broer, maar die heeft niet in Amsterdam op school gezeten. Nu moet ik het allemaal zelf uitzoeken.’

Didier (11), Diemen, vmbo-b/k advies

‘Vorig jaar ging er iemand van mijn basisschool naar het Wellantcollege, daarom ga ik hier vanavond ook kijken.

Het belangrijkste vind ik dat je veel dingen met je handen mag doen, en dat je dus niet teveel huiswerk hebt.

Dat vraag ik dan ook aan de leerlingen die hier rondlopen. Het lijkt me leuk om met de natuur te werken hier, planten bijvoorbeeld. Later zou ik voetballer willen worden, dan hoef je gelukkig niet zoveel met je handen te werken. Het meeste zin heb ik straks in Nederlands en Engels. Daar ben ik nog niet zo goed in, dus daar kan ik dan flink op oefenen. Daar moet ik dan wel veel hulp bij krijgen, dus de klassen zijn hopelijk ook niet te groot.’

Coraline (13), Centrum, vmbo-k advies

‘Het lijkt me ontzettend leuk om later met de natuur te gaan werken, dus het Wellantcollege sluit daar goed bij aan. Ik vind alles leuk om in de natuur te doen: van bloemschikken tot dierverzorging.

Het leukste vak lijkt me natuur & techniek, ik hoop daar bijvoorbeeld te leren hoe je een vogelhuisje moet knutselen.

Daarnaast vind ik het ook leuk om toneel te spelen, dus wat ik later wil worden is een van deze twee dingen. Op de basisschool ben ik goed in het houden van spreekbeurten. Zo heb ik de klas al verteld over Mickey Mouse, vissen, mieren en de ziekte borderline. Ik heb niet zoveel vriendinnen die van natuur houden of mijn advies hebben, dus de kans is groot dat ik alleen naar het Wellantcollege zou gaan. Maar als ik daar nieuwe mensen leer kennen die ook van natuur houden, vind ik dat niet zo erg.’

Jayden (12), IJburg, vmbo-k advies

‘Tot nu toe heb ik op 1 andere school gekeken, waar ik eigenlijk ook het liefst heen zou willen: het IJburg College 1. Het lijkt op de school waar ik nu al op zit en het is lekker dichtbij m’n huis, dus dan hoef ik niet zo ver te fietsen.

Het belangrijkste vind ik op een school de leerlingen en de leraren: die laatste mogen geen favoriete kinderen hebben in de klas, want iedereen verdient evenveel aandacht.

Het beste ben ik in Nederlands, dus dat lijkt me ook het leukste als ik naar de middelbare school ga.’

Semaja (12), West, praktijkonderwijs advies

‘Het mooiste op het Wellantcollege vond ik de verzorgingslessen, waar je bijvoorbeeld alvast kunt oefenen als kapper. Dat wil ik later ook graag worden, dus dat is handig.

Mijn zus zit hier al op school, maar die vertelt nooit zoveel over haar dagen hier. Daarom kom ik hier zelf ook nog even kijken.

Het beste ben ik rekenen nu, dus in wiskunde heb ik het meeste zin. De rest van de vakken vind ik niet zo heel leuk: ik hou niet zo van dieren.’

Jawad (11), Oost, vmbo-b/k advies

‘Ik vind het leuk om met mijn handen te werken, dus dat zoek ik in een school. Op het Wellantcollege is daar heel veel ruimte voor: zo kun je bijvoorbeeld bij techniek leren hoe je moet lassen en hoe je je motor moet starten met frituurvet.

Ook de dieren vond ik erg leuk, ik hou het meest van knaagdieren. Het liefst wil ik architect worden; ik kan ook al heel goed tekenen. Andere vakken waar ik straks het meest zin in heb zijn biologie en gym. Tot nu toe staat het Wellantcollege bovenaan mijn lijstje, maar ik moet nog vier scholen bezoeken. Het IJburg college lijkt me bijvoorbeeld ook leuk.’

Ook bezig met schoolkeuze? Gebruik ‘Mijn Voorkeurslijst’ om je schoolbezoeken te plannen, notities te bewaren en je voorkeurslijst te ordenen.

 

Meer artikelen over Blog